psari

Μια συνταγή του Χρόνη Δαμαλά, που με λίγα υλικά και δυό τσαχπινιές μεταμορφώνει σε νόστιμη πανδαισία ένα “νοσοκομειακό” πιάτο, με ελάχιστα λιπαρά, από αυτά που αγαπά η υγεία και η φόρμα μας.

Υλικά

2 μεγάλα μπακαλιαράκια χωρίς το κεφάλι

350 γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 λεμόνι

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 μικρό ματσάκι δυόσμο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

Για τη σος

χυμό από 1 λεμόνι

4 κλωναράκια άνηθο

4 κλωναράκια δυόσμο

4 κλωναράκια μαϊντανό

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

για το σερβίρισμα

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

3-4 ελιές Καλαμών χοντροκομμένες χωρίς το κουκούτσι

1 κρίθινο παξιμάδι ψιλοσπασμένο σε χοντρά ψίχουλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες να βράσουν στον ατμό και προς το τέλος προσθέτουμε και το μπρόκολο (δεν θέλει πάνω από 5-6 λεπτά)

Μοιράζουμε ολόκληρα τα κλωναράκια των μυρωδικών στο σκεύος που θα μαγειρέψουμε το ψάρι στο ατμό και τοποθετούμε το ψάρι με τις φέτες του λεμονιού, αλατισμένο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά, ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το ψάρι μέχρι να μαλακώσει.

Μέχρι να ψηθούν, μαρινάρουμε σε ένα μπολάκι τα ντοματίνια με λάδι και αλάτι.

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της σος.

Σε ένα πιάτο, σερβίρουμε τις πατάτες που θα σπάσουμε ελάχιστα με το πιρούνι για να ρουφήξουν καλύτερα τη σαλτσούλα, το μπρόκολο, και πάνω του τοποθετούμε το ψάρι καθαρισμένο (έχουμε πετάξει τα κόκκαλα και τα μυρωδικά μέσα στα οποία έβρασε), τα ντοματίνια, το τριμμένο παξιμάδι και τις ελιές.

Περιχύνουμε με τη σος και σερβίρουμε!

Tips

Μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού, φρέσκο ή κατεψυγμένο αλλά και ό,τι λαχανικά μας βρίσκονται στο ψυγείο. Ταιριάζουν τα φασολάκια, τα καρότα, τα κολοκυθάκια.