psarikiriakos

Μια μέρα, στην εκπομπή, αποφασίσαμε να μαγειρέψουμε αρχαία ελληνικά. Μαζί με τον Κυριάκο (Αθανασιάδη) προσπαθήσαμε να βρούμε συνταγές απλές και εύκολες, με έμπνευση από το αρχαίο πνεύμα αθάνατο. Που αγαπούσε πολύ τα γλυκόξινα, το γάρο και τους αρωματικούς σπόρους. Κάπως έτσι βγήκε αυτό το ψαράκι, που ταυτόχρονα δίνει μια λύση στον δικό μου καημό, για το πώς μπορείς να φτιάξεις ένα νόστιμο ψητό ψάρι στο σπίτι όταν δεν έχεις κάρβουνα και ταλέντο στο μπάρμπεκιου.

Υλικά

2 μεγάλες τσιπούρες ή οποιοδήποτε ψάρι ολόκληρο ή φιλέτο, κατάλληλο για σχάρα

2 κ. γ. αλάτι

2 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά το κόλιανδρο. Το σπάμε ελαφρά στο γουδί, μαζί με το αλάτι.

Λαδώνουμε τα ψάρια, τα πασπαλίζουμε με το μείγμα του κόλιαντρου και από τις δυό πλευρές και τα βάζουμε σε μια γάστρα. Την κλείνουμε καλά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 20-25 λεπτά. 

Μόλις είναι έτοιμα, τα σβήνουμε μέσα στη γάστρα με το ξύδι και σερβίρουμε!