hamsia

Κλασική ποντιακή συνταγή που φτιάχνεται και στην τούρκικη κουζίνα αλλά με μια πολύ πιο σύνθετη τεχνική. Η Φ. Βαμβακίδου από το Κιλκίς προσπάθησε να κρατήσει όσο γίνεται τη γεύση και να μας τη δώσει στην πιο απλή, καθημερινή και γρήγορη εκδοχή της. 

Υλικά

1 κιλό γάβρος φιλεταρισμένος

500 γρ. ρύζι γλασέ

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

χυμό από 1 λεμόνι

1 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι με το αλάτι του σε 5 ποτήρια νερό. Μόλις μαλακώσει αλλά κρατάει λίγο από το ζουμάκι του το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ανακατεύουμε με το μισό ελαιόλαδο.

Σε μια χαμηλή κατσαρόλα στρώνουμε μια λεπτή στρώση ρύζι κι από πάνω απλώνουμε τα μισά φιλετάκια του γάβρου. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, λίγο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε με την επόμενη στρώση ρύζι. Από πάνω απλώνουμε τον υπόλοιπο γάβρο, μαϊντανό, λεμόνι, αλατοπίπερο, λάδι. Τελειώνουμε με μια στρώση ρύζι.

Μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.