20180223_123029

Η νοστιμιά της Ελλάδας ταυτίζεται με την πίτα. Πίτα με χωριάτικο φύλλο, πίτα με σφολιάτα, μπατζίνα, πίτα χωρίς φύλλο. Η πίτα είναι ένα πλήρες, πεντανόστιμο γεύμα.

20180223_122946

Θρεπτικό, παχυντικό ανάλογα με τα υλικά που θα του βάλεις, που σημαίνει ότι μπορεί και να γίνει ανάλαφρη και τραγανή σαν αυτή την πίτα του τηγανιού, που μοιάζει με δαντέλα. Αν μπορούσα, θα έτρωγα πίτα κάθε μέρα. Όμως, είναι μπελαλίδικη και κανείς δεν έχει όρεξη να ανοίξει φύλλο μετά τη δουλειά. Σαν πολυάσχολη μητέρα, βρήκα αυή τη συνταγή, η οποία ταϊζει το παιδί μου υγιεινά μέσα σε 15 ακριβώς λεπτά από τη στιγμή που θα ακουστεί το περιβόητο “μαμά πεινάω!”. Για το μόνο που χρειάζεται να προνοήσεις, ένα πακέτο χωριάτικο φύλλο στην κατάψυξη. Τα υπόλοιπα, φέτα, ντοματίνια και ένα αληθινό βούτυρο, τα βρίσκεις σχεδόν πάντα στο ψυγείο.

Υλικά για 4 μεγάλα κομμάτια

3 φύλλα χωριάτικο φύλλο

100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

200 γρ. φέτα σπασμένη

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα 4

5-6 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό

20180223_123407

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, σε ένα μπρίκι

Σε ένα μέτριο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο από το βούτυρο, να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.

Αννάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Απλώνουμε πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα στον πάτο και με ένα πινέλο, τα αλείφουμε γενναιόδωρα με βούτυρο.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω επιφάνεια. Προσοχή στη φωτιά. Να μην παρακάψει το τηγάνι, γιατί το φύλλο θα καεί παραμένοντας άψητο από μέσα. Η μέτρια φωτιά και ο συνεχής έλεγχος θα ψήσουν ιδανικά την πίτα μας.

Μόλις ροδίσει το κάτω μέρος, με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, όπως κάνουμε με την ομελέτα την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

Όσο ψήνεται τώρα το άψητο κάτω μέρος, απλώνουμε στο πάνω, το ρόδινο, τα ντοματίνια, τη φέτα και το βασιλικό.

20180223_122001

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πατσαβουριαστά και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ελέγχουμε αν ρόδισε η κάτω επιφάνεια.

Όταν ροδίσει, πάλι με το πιάτο, την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η τελική επιφάνεια του φύλλου.

Η όλη διαδικασία διαρκεί 10 λεπτά.

Σερβίρουμε την πίτα ζεστή!

20180223_123442 (1)

*Όταν δεν βρίσκω φρέσκο βασιλικό την αρωματίζω με ρίγανη, μαϊντανό ή φρέσκο δυόσμο

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!