Η κόκκινη πιπεριά δίνει τη γλύκα, η πράσινη το άρωμα, η φέτα της δίνει την ελληνικότητα κι αν θέλετε να την κάνετε ακόμη πιο παραδοσιακή ελληνίδα, της βάζετε κρεμμύδι και ελιές, σε μια πιο χωριάτικη σαλάτα-εκδοχή μιας τάρτας.
Όπως κι αν την κάνετε, το μυστικό της νοστιμιάς της κρύβεται στη σπιτική, χειροποίητη, θριφτή ζύμη που μοσχοβολά φρέσκο, αληθινό βούτυρο.
Υλικά για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ.βούτυρο γάλακτος Lurpak
1 αβγό
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
2 κ.σ. κρύο γάλα
Για τη γέμιση
3 πιπεριές Φλωρίνης σε χοντρές ροδέλες
3 πράσινες πιπεριές σε χοντρές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδοδο
3 αβγά
¾ από 1 κεσεδάκι γιαούρτι (οποιοδήποτε)
250 γρ. φέτα σπασμένη
½ φλ. γάλα
1 κ.γ. ρίγανη
μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, κόβουμε το βούτυρο κρύο από το ψυγείο σε πολύ μικρά κομματάκια, προσθέτουμε το αβγό, το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Με τα χέρια μας, τρίβουμε ψιχουλιαστά όλα μαζί τα υλικά, μέχρι να νοιώσουμε ότι το βούτυρο έχει ενσωματωθεί στο αλεύρι.
Μην περιμένετε να βγει μια ελαστική ζύμη.
Απλά με το χέρι την μαζεύουμε σε μπαλίτσα, την βάζουμε σε πλαστικό σακκουλάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει, μισή ώρα.
Όσο κρυώνει η ζύμη, σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, στο ελαιόλαδο τις πιπεριές με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν. Προς το τέλος, προσθέτουμε και το σκόρδο να μαραθεί, προσέχοντας να μην καεί και πικρίσει.
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε με αβγοδάρτη το γάλα με τα αβγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Στρώνουμε με τα χέρια μας στην ταρτιέρα τη ζύμη, παίρνοντας κάθε φορά κι από λίγο, έτσι ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα τα τειχώματα και η βάση. Προσέξτε να είναι λεπτό το στρώμα, ιδιαίτερα στις γωνίες του γείσου.
Τρυπάμε με πιρούνι όλη την επιφάνεια.
Απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση τις πιπεριές, τη φέτα, τον βασιλικό ή τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
Ρίχνουμε πάνω ομοιόμορφα το μείγμα από τα αβγά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθεί και να χρυσίσει η επιφάνεια.
Tip
1 Αντί για φέτα, μπορείτε να βάλετε μανούρι, ανθότυρο ή κίτρινα τυριά.
2 Αν θέλετε να την ξεφορμάρετε πιο εύκολα, στρώστε την ταρτιέρα με χαρτί ψησίματος.
Lurpak, κάντε τα μαγικά σας!