Τώρα στα τελευταία του, ο κήπος στο χωριό βγάζει αραιά και πού, δυό κολοκυθάκια, τρεις μελιτζάνες και πολλές πιπεριές.
Κάπως έτσι εμπνεύστηκα αυτόν τον διαφορετικό, πικάντικο κιμά, που χάρη στις μπόλικες πιπεριές και τα μπαχαρικά, παίρνει ένα εξωτικό άρωμα από Μεξικό και ταιριάζει ιδανικά με μια νόστιμη, ελληνική καρολίνα. Ένα φαγητό που μοσχοβολά ελληνικό καλοκαίρι!
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
200 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
3 κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες
7 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες
4 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι
1 κ.σ. κοφτή κέτσαπ
1 κ.γ. πάπρικα
4-5 μπαχάρια
1 κ.γ. ζάχαρη
1 μικρό ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. γεμάτο ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
300 γρ. ρύζι καρολίνα
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τα 100 γρ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια, ανακατεύοντας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι. Αυτή η διαδικασία δίνει όλη τη νοστιμιά στο φαγητό.
Προσθέτουμε τον κιμά, το σκόρδο, την πάπρικα και τα μπαχάρια και με πιρούνι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο κιμάς και να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, το κέτσαπ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο νεράκι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα.
Όταν μείνει μόνο με τη σάλτσα του, προσθέτουμε τον βασιλικό, τον μαϊντανό και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το πιλάφι: σε κατσαρολάκι, λειώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το νερό ζεστό, ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το πιλάφι σκεπασμένο, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό του.
Σερβίρουμε τον κιμά με το πιλάφι.
*Οι σκουρόχρωμες πράσινες πιπεριές-κέρατο έχουν το ωραιότερο άρωμα. Αν τις βρείτε-εγώ εύκολα τις βρίσκω στη Λαϊκή-να τις πάρετε, κάνουν τη μεγάλη διαφορά!
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!