Η σάλτσα χρειάζεται μόνο 10 λεπτά για να γίνει. Ιδανική για όταν βαριέσαι να κάνεις κάτι πολύπλοκο ή όταν σου “σκάσουν” ξαφνικά φίλοι στο σπίτι.
Υλικά
Αυτή η ποσότητα βγάζει 4 πολύ γεμάτα βαθιά πιάτα ή αυτό που λες, 4 αντρικές μερίδες
1 πακέτο πένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι θυμάρι
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 φλ. του καφέ λευκό κρασί
1 πακέτο ζαμπόν ωμοπλάτη καπνιστό σε καρεδάκια
1 φλ. του καφέ κρέμα γάλακτος
1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
*Βάζουμε τις πένες να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις είναι έτοιμα απλά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα κρατάμε κοντά μας μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι να έρθει η ώρα να τα ρίξουμε στη σάλτσα.
*Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά αλλά προσέχουμε να μην κάψει.
*Προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το θυμάρι, λίγο αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσοχή: δεν θέλουμε να παραροδίσουν γιατί τότε μπορεί το σκόρδο να καεί και να πικρίσει.
*Ρίχνουμε και το ζαμπόν και ανακατεύουμε καλά, όλα αυτά σε δυνατή φωτιά.
*Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε και την κρέμα.
*Με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε στη σάλτσα τις πένες μαζί με την παρμεζάνα.
*Ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και να μελώσει η σάλτσα και σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι.
Tips
*Αντί για ζαμπόν μπορούμε να βάλουμε μπέικον ή οποιοδήποτε αλλαντικό ακόμη και γαλοπούλα.
*Όσο για τις πένες, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Βάζεις όποιο ζυμαρικό προτιμάς.