Για μένα το Πάσχα μυρίζει αυτό το κουλουράκι, της γιαγιάς μου.
Οι γιορτές έρχονταν τη στιγμή που έβγαιναν από το φούρνο, συνεχίζονταν όταν τα τυλίγαμε σε ζελατίνες για να τα μοιράσουμε σε συγγενείς και φίλους, η μυρωδιά τους μας συντρόφευε μήνες-αφού κρατάνε έως και ένα χρόνο-ευωδιά μεθυστική από αληθινό βούτυρο και πορτοκάλι.
Υλικά
500 γρ. βούτυρο γάλακτος lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
ξύσμα από 3 μεγάλα πορτοκάλια
500 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
4 αβγά
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
για την επικάλυψη
2 κρόκοι αβγού
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά, για 6 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Θέλουμε να γίνει μια αφράτη κρέμα.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα, να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ρίχνουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Εδώ αφήνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε με το χέρι μας. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Επειδή όλα τα αλεύρια δεν είναι ίδια, μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο από την ποσότητα που σας δίνω. Στην τελική, θέλουμε μια ζύμη πολύ μαλακή και αφράτη που πολύ λίγο, να κολλά στο χέρι μας.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 20 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου.
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια γιατί φουσκώνουν και γίνονται πολύ μεγάλα και τα τοποθετούμε στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν και θα ενωθούν.
Σε μπολάκι, χτυπάμε τα υλικά της επικάλυψης με πιρούνι. Με πινέλο, αλείφουμε τα κουλουράκια.
Τα ψήνουμε αυστηρά για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Για τη δόση που σας δίνω υπολογείστε 4 ταψιά.
Τα μυστικά της επιτυχίας!
*Τα υλικά πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
*Από τη στιγμή που θα ρίξουμε το αλεύρι, δεν ζυμώνουμε καθόλου. Απλά όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί το βούτυρο.
*Βάλτε ένα πολύ καλό βούτυρο, αγελαδινό ή γίδινο και σε καμμία περίπτωση μαργαρίνη!