Οι ιταλοί αγαπούν πολύ τις μακαρονάδες με κιμά από λουκάνικο. Και είναι μια εξαιρετική ιδέα, κυρίως όταν θέλουμε να κάνουμε μια μακαρονάδα με κιμά στη στιγμή, χωρίς να περιμένουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί. Επίσης, στην προκειμένη περίπτωση, ο κιμάς του λουκάνικου περιέχει ήδη όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που θέλουμε για να δώσουμε μια έντονη, αρωματική γεύση στον κιμά. Για να πετύχει αυτή η μακαρονάδα θέλει ένα χωριάτικο, έντονο λουκάνικο, με αρκετά λιπαρά, σαν αυτό του Μιράν (Ευριπίδου 45, 2103217187), που γίνεται αγνό και παραδοσιακό με τη συνταγή της οικογένειας.
Υλικά για 4 άτομα
5 χωριάτικα λουκάνικα Μιράν
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
10 ντοματίνια κομμένα στα 4
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο ή λίγο φρέσκο θυμάρι
1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό κρασί Samos ή ξηρό λευκό κρασί
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι-πιπέρι
3/4 πακέτου παπαρδέλες ή άλλο ζυμαρικό
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό al dente αλλά δεν τα στραγγίζουμε.
Κάνουμε μια τομή κατά μήκος κάθε λουκάνικου, αφαιρούμε το έντερο και με ένα μαχαίρι το εσωτερικό. Το ψιλοκόβουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.
Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά με το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Με μια τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Το λίγο νεράκι που θα πέσει το θέλουμε για να δέσει καλύτερα η σάλτσα.
Προσθέτουμε την κρέμα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Μόλις δέσει η σάλτσα, σε ένα περίπου λεπτό, σερβίρουμε με παρμεζάνα ή τριμμένο κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα.