Τα αβγά του Πάσχα είναι ένας απέραντος καμβάς για όποια έχει χρόνο, διάθεση και φαντασία, να παίξει με τα χρώματα, τα πινέλα, ακόμα και με τα φλούδια από τα κρεμμύδια για μια πιο διαφορετική απόχρωση. Από όλες τις τεχνικές εγώ αγαπώ αυτή την τόσο παλιά, της παράδοσης, με τα φυλλαράκια του αγρού. Στο χωριό που περνούσα τις παιδικές μου Πασχαλιές, οι νοικοκυρές δεν ήξεραν άλλον τρόπο να στολίζουν τα αβγά τους. Κάθε Μ. Πέμπτη, μάζευαν στο τραπέζι εμάς τους μικρότερους, γύρω από βουνά αβγών, και μας εκπαίδευαν στην τεχνική της… φυλλοκόλλησης. Όσο κι αν βαριόμουν τη διαδικασία, πάντα κοίταζα εκστασιασμένη το τελικό αποτέλεσμα, το αποτύπωμα της ολάνθιστης, ευωδιαστής ανοιξιάτικης φύσης πάνω στο αβγό. Που κανένα δεν έμοιαζε με το άλλο, όπως ακριβώς και στους αγρούς.
Για να τα πετύχετε, θα μαζέψετε όσο γίνεται πιο μικρά, επίπεδα και διαφορετικά μεταξύ τους φυλλαράκια, τριφύλια και ο,τιδήποτε σας γυαλίσει στο μάτι από τον μικρόκοσμο του Θεού της ανοιξιάτικης Φύσης. Θα πλύνετε καλά τα αβγά, θα τα αφήσετε να μουλιάσουν μια νύχτα στο νερό, θα τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά.
Στο μεταξύ, θα έχετε αδειάσει τα συρτάρια σας από όλα τα χαλασμένα καλσόν-μόνο να είναι λεπτά και όχι οπάκ. Αν δεν φτάνουν, επιστρατεύστε και τις φιλενάδες! Τα κόβετε σε κομμάτια που να χωράνε καλά το αβγό και να αφήνουν και ένα περιθώριο να δεθεί σφιχτά. Κάντε πρώτα μια πρόβα.
Μετά, με το χέρι εφαρμόζετε ένα φυλλαράκι σε κάθε αβγό και το δένετε αφού το καλύψετε με το κολάν.
Βάφετε τα αβγά αυστηρά κόκκινα σύμφωνα με τις οδηγίες της βαφής. Μόλις τα βγάλετε από τη μπογιά, αφαιρείτε το καλσόν και το φυλλαράκι.
Γυαλίστε τα τώρα με ένα βαμβακερό πανάκι βουτηγμένο σε λάδι. Και στολείστε τα!
Τα κόκκινα αβγά βαμμένα με κρεμμύδι και καφέ
Από τα βάθη της παράδοσης, αυτή η συνταγή θα σας γυρίσει πίσω στο χρόνο, τότε που ο κουρκουμάς, το κρεμμύδι, το παντζάρι και τα άνθη της ροδιάς έκαναν το βάψιμο απόλυτα φυσικό, και ταυτόχρονα θα δώσει ένα υπέροχο άρωμα και γεύση στο αβγό.
Για 10 αβγά: από την προηγούμενη βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο και τα πλένουμε με άφθονο νερό. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με άφθονο νερό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 5 φλ. φλούδες από ξερά κρεμμύδια, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ελληνικό καφέ σε σκόνη, ½ κ.σ. πιπέρι και ½ κ.σ. αλάτι. Μόλις το νερό αρχίζει να παίρνει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε τα αβγά να σιγοβράσουν για 8 ώρες. Αν τα θέλουμε στολισμένα, κολλάμε διάφορα φυλλαράκια, από μαντζουράνα, μαϊντανό ή οποιοδήποτε λουλούδι στη φλούδα τους, τα στερεώνουμε τυλίγοντας το αβγό σε διαφανές ύφασμα (τα παλιά νάιλον καλσόν είναι ιδανικά) και δένουμε σφιχτά την άκρη. Τα βράζουμε όπως είναι τυλιγμένα.
Παντζάρι για βαθύ κόκκινο
Για 10 αβγά:
Βράζουμε σε 4 φλιτζάνια νερό τις ρίζες από ένα μάτσο παντζάρια κομμένες σε κομματάκια, μαζί με 2 κ.σ. ξύδι σε νερό, σε ποσότητα που να καλύπτει τα αβγά. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Ρίχνουμε τα αβγά και τα βράζουμε. Όσο περισσότερο τα αφήσουμε να βράσουν, τόσο πιο βαθύ θα γίνει το χρώμα τους.
Παντζάρι και για το ροζ
Αν θέλουμε τα αβγά μας ροζ, τα αφήνουμε για μισή ώρα μέσα παντζαρόζουμο σε θερμοκρασία δωματίου. Ενοείται ότι προηγουμένως τα έχουμε βράσει όπως τα θέλουμε.
Λάχανο για μενεξεδί
Κόβουμε σε λωρίδες μισό κόκκινο λάχανο και το βράζουμε μαζί με τα αβγά και 2 κ. σ. ξύδι για 20 λεπτά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στη βαφή για 6 ώρες. Η βαφή από λάχανο «πιάνει» πιο δύσκολα αλλά δίνει ένα παράξενο, πρωτότυπο χρώμα.
Καλή μας Ανάσταση!