Μέσα στα-πάρα πολλά-χρόνια που την ξέρω, η Νίκη έχει γράψει για τα πάντα όλα, σε μια δημοσιογραφική καριέρα που μετρά δεκαετίες στο χώρο. Μεθοδικά, αργά αλλά και με το πνεύμα της δαιμόνιας ρεπόρτερ που τη χαρακτηρίζει, την είδα να κάνει στην άκρη πολλά, για να αγκαλιάσει την αγάπη της για το κρασί και το φαγητό. Μαθήτευσε, μελέτησε, διάνυσε όλα τα χιλιόμετρα των αμπελώνων του πλανήτη, μυήθηκε και κυρίως έχει δοκιμάσει, ίσως, τα περισσότερα κρασιά από όσους γνωρίζω γύρω μου. Στο ενδιάμεσο, η Νίκη μας καλούσε συχνά για φαγητό. Άνογε το σπίτι, άνοιγε τα μπουκάλια της κάβας της, η οποία μέσα στα χρόνια άρχιζε να παίρνει επικές διαστάσεις. Και μαγείρευε. Μαγικά, δημιουργικά όσο πατάει η γάτα και πεντανόστιμα, μαγείρευε, κυρίως, με την καρδιά της αλλά και με τα κρασιά των ραφιών της. Αλμυρά και γλυκά, όλα της τα μαγειρέματα είχαν μια αλοκοολική χαρά, το άρωμα της διονυσιακής νότας στην επίγευση.
Στην ώρα της δικής της ωριμότητας, ήρθε η ώρα για ένα βιβλίο. Στο “Με κρασί και Ελληνικά” η Νίκη μιλά όπως θα μιλούσε στο παιδί της, σε μια προσπάθεια να του μεταφέρει ολη της γνώση, για το κρασί, για τη μαγειρική αλλά και για το ελληνικό, τοπικό προϊόν. Σ’αυτό το βιβλίο το κρασί μαγειρεύεται ελληνικά, σε 61 συνταγές που με τον πιο απλό, καθημερινό, λιτό τρόπο των ελάχιστων υλικών σου ανοίγουν ορίζοντες, σου δίνουν ιδέες, στην απόλυτη απλότητα του “πώς δε το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα;!”. Να βάλω, ας πούμε, λευκό κρασί και σέσκουλα στους γίγαντες, να μαγειρέψω φλωμάρια με καλαμαράκια και μοσχάτο, να βάλω κόκκινο κρασί στο κεμπάπ ή στην κρεατόσουπα, να προσθέσω κόκκινο κρασί στο σιρόπι για τους λουκουμάδες ή να σκεφτώ μια πανεύκολη γρανίτα από μαυροδάφνη;
Μέχρι, όμως, να βάλεις την ποδιά και να μπεις στην κουζίνα, μ’αυτό το βιβλίο θα περάσεις πολλές ευχάριστες ώρες στον καναπέ. Και άκρως επικοδομητικές, αφού το πρώτο μέρος, με λίγα λόγια και απλά θα σου εξηγήσει όλα όσα θα ήθελες να ρωτήσεις για το κρασί. Τις ποικιλίες, τη συντήρηση, τα μυστικά του φελού, το σωστό σερβίρισμα, τις θερμοκρασίες, τη μετάγγιση, τους συνδυασμούς και τα ταιριάσματά του στο τραπέζι. Κι ύστερα θα σε μάθει να το μαγειρεύεις, αφού το κρασάτο έχει τα δικά του μυστικά, τους δικούς του κανόνες. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα και αν δεν σου βρίσκεται τίποτα στο ντουλάπι, θα τρέξεις στην κοντινότερη κάβα. Σε αφήνει με μια δίψα, μια λαχτάρα να μυηθείς, να νοιώσεις να κυλά μέσα σου μια απόλαυση παλιά όσο η αρχαιότητα, η παράδοση, ο Διόνυσος.
Ένα βιβλίο με ουσία και λόγο ύπαρξης στη βιβλιοθήκη σου, χρηστικό, απλό και χαμηλών τόνων, σαν να έχει γραφτεί ειδικά για σένα που αγαπάς το κρασί αλλά δεν το παίζεις και στα δάχτυλά σου.
Από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ