Τοίχοι γεμάτοι γκράφιτι, η ταμπέλα έχει «αρπάξει» λίγο από παλιότερες ταραχές με δακρυγόνα στη γειτονιά, στο μικρό μπακάλικο επικρατεί η όση-τόση ακαταστασία της οικειότητας.
Στον αυτοσχέδιο πάγκο στο πεζοδρόμιο η γειτονιά πίνει το καφεδάκι της κι οι «συμπέθεροι» που είναι ο εξής ένας Θανάσης Βρετάκης, σου θυμίζει μαθητούδι που μόλις το’σκασε από το φροντιστήριο. Το μαγαζί του, από τα παλιότερα της γειτονιάς, το ξεκίνησε στα 16 του, στο χώρο του παλιού τυπογραφείου του μπαμπά, σπούδασε τουριστικές επιχειρήσεις, το πλούτηνε, από αμιγώς κρητικό παντοπωλείο-ένεκα η εξ’Ηρακλείου καταγωγή-με τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Στέκι που θυμίζει παλιό μπακάλικο, σχεδόν σου λείπει ένα τραπεζάκι για δοκιμές με μια ρακή-ο Θανάσης ξέρει για ποιό ακριβώς προϊόν έρχεται ο κάθε πελάτης, οι κυβέντες θυμίζουν παλιά γειτονιά, το μπακάλικο επίκεντρο της ζωής της κάθε μέρας αλλά και ένα καινούριο υγιεινό καταναλωτικό σύμπαν με νέες λιχουδιές που καταφθάνουν κάθε μέρα. Το ψωμί του, με παλιό προζύμι, από σίκαλη ή σιτάρι, που φτιάχνει ο θείος του στην Α. Παρασκευή, είναι από μόνο του ένας λόγος να έρθεις ως εδώ, ιδιαίτερα στην εκδοχή με σταφίδες, ολόκληρα αμύγδαλα, καρύδια και αστεροειδή γλυκάνισο. Ξεχωρίσαμε επίσης τις ελιές της Μονεμβασιάς που φτιάχνει με ελάχιστο αλάτι, λεμόνι και λίγο ξύδι, τη μαρμελάδα από κούμαρα από τις Λεχριές της Εύβοιας, το μέλι από φασκόμηλο και αγριοβελανιδιά της Καλύμνου, την τσικουδιά από τα Χανιά ή το Ηράκλειο σε 4 διαφορετικά γράδα, την κομπόστα δαμάσκηνο και τα αρωματικά αλάτια της Kollektiva, τα χύμα καπαρόφυλλα της Σύρου και το μαγικό μείγμα από πολύ ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα με ρίγανη, θυμάρι και αλάτι, που φτιάχνει μια φίλη του.
Στουρνάρη 14, 2103836661