Φτάσαμε στο χωριό βράδυ, με άδεια χέρια και ακόμη πιο άδειο ψυγείο. Μετέωρη-σαν το βήμα του πελαργού- νύχτα του κλειστού σπιτιού, που σε εκδικείται που το άφησες μόνο για καιρό και κείνη η απελπισία που σε πιάνει «από πού ν’αρχίσω» για να του ξαναδώσω το φιλί της ζωής; Να μαζέψω τα μυριάποδα σκουληκάκια της υγρασίας που την έχουν αράξει κουλουριαστά στις γωνίες, να ξηλώσω τους ιστούς της αράχνης που έχουν ενώσει σε ένα αόρατο δίχτυ όλα τα έπιπλα του σπιτιού ή να κάνω τον κινέζο, να χαμηλώσω τα φώτα και να κάνω πώς δεν βλέπω και ν’ασχοληθώ με το ζήτημα τί μπορείς να μαγειρέψεις με 3 αβγά, 1 γιαούρτι και 1 μαρούλι κλεμμένο από ένα μποστάνι στη διαδρομή; Καθώς ποτέ δεν ήμουν καλή στις δύσκολες εξισώσεις, αποφασίζω να στρωθώ στο κέντημα, να μην ακούω και να μην βλέπω τίποτα πέρα από το φουτωτό, πολύχρωμο παγώνι της σταυροβελονιάς μου και να αφήσω στον Κώστα την απόφαση. Οι άντρες είναι πάντα καλύτεροι στα μυστικά της επιβίωσης και ο δικός μου χάνεται για λίγη ώρα στα σκοτάδια της αυλής, όπου κοιμάται μια μικρή λεμονιά. Επιστρέφει με έναν λεμονόκηπο σε πιάτο της σαλάτας. Η ευωδιά των λεμονανθών ήταν πάντα για μένα το λιβάνι της άνοιξης, το άρωμα που προσπερνά τη μύτη, για να εισχωρήσει καταλυτικά, κατευθείαν στην ψυχή, μήνυμα και σημάδι της εαρινής αναγέννησης. Τους είχα δοκιμάσει σε γλυκό του κουταλιού. Υπέροχοι, αλλά η ζάχαρη και το σιρόπι σκοτώνουν πολλά από τη ζωντανή τους ενέργεια. Αν υπάρχει μια σαλάτα που φέρνει την άνοιξη, είναι αυτή εδώ, με τα δυό-τρία ταπεινά, μαγικά υλικά της.
Υλικά για 4 άτομα
1 (οποιοδήποτε) μαρούλι, χοντροκομμένο
4 αβγά σφιχτά κομμένα στη μέση (ή όσα σας κάνει όρεξη)
1 χούφτα λεμονανθούς-που μπορεί να είναι τα άνθη της νερατζιάς στο πεζοδρόμιο της πόλης ή από οποιοδήποτε εσπεριδοειδές έχετε κοντά σας
για τη σος
½ φλ. ελαιόλαδο
¾ από 1 γιαούρτι παραδοσιακό-αυτό με την πέτσα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. νερό
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μπολάκι τα υλικά της σος μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε στο πιάτο όλα τα υλικά της σαλάτας και τα ανακατεύουμε με τη σος.
Tip
Όλο το μυστικό της Απόλυτης ισορροπίας στη νοστιμιά, είναι η δόση του λεμονανθού: 1 πέταλο σε κάθε μπουκιά!