apoloniakendriki

Μερικές γυναίκες στην ορεινή Απόλλωνα της Ρόδου, προσπαθούν να σώσουν από την τουριστική ροή του χρόνου τη γεύση της παλιάς Ρόδου.

 Αν κάτι αξίζει να σε φέρει ως την ορεινή Απόλλωνα της ορεινής Ρόδου, είναι το ψωμί και τα παξιμάδια του συνεταιρισμού των γυναικών, που όταν ψήνεται μοσχομυρίζει το χωριό. Ολικής άλεσης από αλεύρι ντόπιο που το αλέθουν μόνες τους, ψημμένο στον ξυλόφουρνο. Μαζί με πεντάρτι, παξιμάδι από άρτο, κριθαροκουλούρες μικρές σε διάφορα σχήματα με μια παλιά, μεστή νοστιμιά, λαδοκούλουρα με προζύμι, κουλουράκια πορτοκαλιού, ανεβατά, άγλυκα και σμυρνέϊκα. Στόχος τους δεν είναι μόνο να μαζέψουν όλες τις τοπικές συνταγές που διδάχτηκαν από τις γιαγιάδες του χωριού, αλλά να αξιοποιήσουν και τα τοπικά τους προϊόντα. Τα φρούτα για τα γλυκά του κουταλιού έρχονται από τους κήπους τους, τα λαχανικά από τα μποστάνια, το ελαιόλαδο από την παραγωγή τους κι ότι δεν βρίσκεται στα σπίτια τους, αγοράζεται από παραγωγούς της περιοχής. Στο μικρούλι παρασκευαστήριο πίσω από την εκκλησία του χωριού, φτιάχνονται όλα τα ροδίτικα γλυκά, σε συνταγές που διατηρούν άθικτη την αρχαιοελληνική τους καταγωγή, μόνο με μέλι, σουσάμι, ξηρούς καρπούς και σιτάρι: τακάκια, δίπλες, κατημέρια με χωριάτικο ντόπιο σκληρό ανθότυρο και ζάχαρη από άνω, μελεκούνια- τα χαρακτηριστικά παστέλια των γάμων με άρωμα πορτοκαλιού. Αλλά και αλευριά, μια κρέμα από μέλι που βγαίνει από τις δικές τους κερήθρες και χωριάτικος χαλβάς από σκούρο αλεύρι. Φτιάχνουν επίσης γλκά κουταλιού από όλα τα φρούτα της εποχής, μανταρίνι, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο και λεμόνι αλλά και λικέρ από σούμα.

Αγροτουριστικός-αγροβιοτεχνικός συνεταιρισμός γυναικών “Απολλωνιάτισσες”

Απόλλωνα

Δήμος Καμύρου, 2246091284

(photo MAKOS)

 apoloniatises