halvas

Μερικά πράγματα δεν μπορείς ποτέ να φανταστείς ότι γίνονται σπίτι. Πώς να φτιάξεις, ας πούμε σοκοφρέτα, λουκούμι ή παγωτό πύραυλο; Σ’αυτή την κατηγορία είχα κατατάξει μέσα μου και τον σαπουνέ χαλβά. Εμείς στο Βόλο τον λέμε Φαρσάλων-από το χωριό που καυχιέται ότι τον κάνει καλύτερα-ή παζαρίσιο, επειδή τον πουλάνε στα πανηγύρια ή παζάρια, όπως θες τα λες. Τον χαλβά τον πουλάνε και τον φτιάχνουν μόνον οι ειδικοί του-κι όχι οποιοσδήποτε ζαχαροπλάστης-σε βερσιόν νηστίσιμη με λάδι ή με βούτυρο. Το μυστικό του είναι τα μεγάλα καζάνια με χοντρό πάτο και η δυνατή φωτιά που ευθύνεται για την υπέροχη, καραμελλωμένη κρούστα του. Μέχρι που ήρθε στην εκπομπή μου η Τασούλα Κουφοπούλου από την Καρδίτσα και ω! αποκάλυψη, μου τον έκανε σπίτι-ή μάλλον στο στούντιο. Έτσι έμαθα ότι γίνεται εύκολα και γρήγορα, είναι πεντανόστιμος αλλά δυστυχώς, στο σπίτι δεν κάνει την ωραία κρούστα του έτοιμου. Αν τον φτιάξετε, δοκιμάστε τον ελαφρώς ζεστό ή χλιαρό. Είναι ακόμη πιο νόστιμος.

Υλικά

5 φλ. νερό

2 φλ. νισεστέ ή κορν-φλάουρ (είναι το ίδιο)

2 1/2 φλ. ζάχαρη

4-5 κ.σ. σησαμέλαιο ή οποιοδήποτε σπορέλαιο

5 κ.σ. καλό βούτυρο αγελάδος ή κατσικίσιο

1 φλ. ολόκληρα αμύγδαλα με τη φλούδα τους καβουρδισμένα

3 βανίλιες

άχνη-κανέλα και αμύγδαλα για το στόλισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βάζουμε 4-5 κ.σ. ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να καραμελλώσει. Είμαστε από πάνω για να μην καεί. Μόλις πάρει ένα καφετί χρώμα, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα νερού με την υπόλοιπη ζάχαρη και την αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και τον νισεστέ. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και πολύ γρήγορες κινήσεις, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι, το βούτυρο και τα αμύγδαλα. Μόλις πήξει, τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον βάζουμε σε ταψί ή σε φόρμα που θα στρώσουμε με χαρτί ψησίματος για να μην κολλησει. Τον ξεφορμάρουμε  μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τον πασπαλίζουμε με την άχνη, κανέλα και αμύγδαλα.