20170308_235139

Ο Μανώλης και οι 4 γιοί του

20170308_215816

Μπορεί οι γύρω πολυκατοικίες να έχουν σκοτώσει τη μνήμη μιας παλιάς εξοχής, όμως η κουζίνα του Μανώλη επιμένει στην έννοια της κλασικής ταβέρνας, που δεν ονειρεύεται να γίνει νεοταβέρνα.

20170308_220754

Ανάμεσα στο καταπράσινο ρέμα που ακόμη κυλά τα νερά του από το Πεντελικό όρος, ένα βουνίσιο κλίμα με καθαρό αέρα και ένα υπέροχο δάσος, το Χαλάνδρι, μέχρι και τη δεκαετία του ’60 ήταν το προάστειο με τα πεύκα, τις ταβέρνες, τις πολυτελείς επαύλεις και του «Σινε Ελαυθερία», που υπήρξε ένας υπερπολυτελής, κοσμικός κινηματογράφος. Στις παλιές ταβέρνες του, ξαπόσταιναν οι κυνηγοί αλλά και οι μεγαλοαστοί της πρωτεύουσας, που ερχόντουσαν στον «Μίμη» για ψητό γουρουνόπουλο, στον «Μίστο» για βαρελίσια ρετσίνα και στον «Κυνηγό» για λαγούς και μπεκάτσες.

20170308_222347

Η νέα γειτονιά μπορεί να μην θυμίζει πια πολυτελές θέρετρο αλλά κρατά καλά την παράδοση της παλιάς, καλής ταβέρνας. Ο Μανώλης Γερανιού με τη γυναίκα του τη Σπυριδούλα, με-νόστιμη- καταγωγή από τον Τσεσμέ, άνοιξαν εδώ την κουζίνα τους κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70, τότε που η νέα ανοικοδόμηση μεταμόρφωνε τη γειτονιά από τόπο παραθερισμού σε προάστειο της πρωτεύουσας. Το Χαλάνδρι, όμως, ακόμη και σήμερα, είναι «γειτονιά». Ή μάλλον, πολλές «γειτονιές». Οι 4 γιοί του Μανώλη, που σήμερα παίρνουν σταδιακά τη σκυτάλη από το μπαμπά, μεγάλωσαν με τα παιδιά της γειτονιάς, που όλα, οικογενειακώς έτρωγαν εδώ μπριζόλες, το φημισμένο τους μπιφτέκι, πίτες και ιμάμ όταν η μαμά δεν είχε όρεξη να μαγειρέψει. Οικογενειακή ταβέρνα σε όλο της το μεγαλείο, από κείνες που εμπιστεύεται πρωτίστως η γειτονιά για την ποιότητα του σπιτικού της φαγητού, κρατά ατόφιο το κλασικό ντεκόρ της, τα καρό τραπεζομάντιλα, τα ανθισμένα γλαστράκια, μαζί με την παλιά πελατεία της. Η μουσική ιδιότητα του γιού Γιώργου, έχει προσθέσει στους τοίχους αφίσες των συγκροτημάτων, που ναι, έχουν περάσει από δω και έχουν φάει από τα χεράκια της Σπυριδούλας: Depeche Mode, Μάλκολμ Μακ Λάρεν, Siguros και Him και Omd. Σε όρους μαγειρικούς, μια οικογενειακή ταβέρνα έχει καλό κρέας και σχάρα μαγγιόρα, έχει ολόφρεσκο ψαράκι, έχει και όλα τα μαγειρευτά της κάθε εποχής. Η Σπυριδούλα ανοίγει τραγανό, αλάδωτο, νόστιμο φύλλο για τις λεπτές, αξεπέραστες χορτόπιτες και κολοκυθόιπτες, τα μεσημέρια μαγειρεύει ρεβύθια στη γάστρα με κύμινο, σουπιές με σπανάκι, φάβα, εξαιρετική πολίτικη σαλάτα, γάβρο μαρινάτο, μοσχαράκι με αρακά και λοιπές κατσαρόλες της κάθε εποχής. Ο επί της σχάρας Μανώλης, θα σου ψήσει άψογα τα κρεατικά, το ριγανάτο συκώτι και τη φιλεταρισμένη σαρδέλα, θα ευχαριστηθείς τραγανή τηγανητή πατάτα κομμένη στο χέρι.

Στο τέλος δεν ξέρεις αν έχεις χορτάσει με το καλό φαγητό ή με κείνη την ατμόσφαιρα της οικειότητας, τα αστεία και τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στον αέρα, όταν σε υποδέχεται μια οικογένεια-σαν-στο σπίτι της και όχι άλλη μια απρόσωπη επιχείρηση.

Σάμου 1, Πολύδροσο, 2106824342