domato

Από τα πιο λατρεμένα φαγητά του καλοκαιριού, το ντοματόρυζο μυρίζει ήλιο, ζαχαρένια ντομάτα, γιαγιά στο χωριό αλλά και κάτι από Ιταλία και κάτι από γεμιστά, είναι υγιεινό, φτιάχνεται γρήγορα και κοστίζει μόνο τον ελάχιστο χρόνο της προετοιμασίας του. Και τρώγεται μετά μανίας, κρύο από το ψυγείο, μετά την απογευματινή σιέστα.

Υλικά για 4 άτομα

300γρ. ρύζι αρμπόριο ή νυχάκι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια

1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες περασμένες από το μπλέντερ

1 κ. σ. κέτσαπ

6 κ. της σούπας ελαιόλαδο

1 ματσάκι βασιλικό

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

1 Αλέθουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ μαζί με τη φλούδα τους. Βάζουμε τον πολτό σε μια γαβάθα και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, έτσι ώστε συνολικά να έχουμε ένα μείγμα νερού και τομάτας, 900 γρ. Αν οι ντομάτες είναι πολύ ζουμερές μπορεί να μην χρειαστεί νερό.

2 Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σοτάρουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και το ρύζι σε δυνατή φωτιά.

3 Μόλις το ρύζι γίνει διαφανές σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μείγμα νερού και ντομάτας μαζί με την κέτσαπ. Αλατίζουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Σκεπάζουμε με το καπάκι.

4 Στα 20’, ρίχνουμε το βασιλικό και σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, από πάνω βάζουμε και το καπάκι κι αφήνουμε το ρύζι μας να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε με άφθονο πιπέρι.

Tips

*Αντί για βασιλικό μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό ή ξερό δυόσμο.

*Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το ρύζι με πλιγούρι.

*Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τις υπερώριμες ντομάτες του καλοκαιριού, που έχουν «σκάσει» σε ορισμένα σημεία. Όσο κι αν φαίνονται έτοιμες για πέταμα, κάνουν το νοστιμότερο ντοματόρυζο.