me

Τώρα που ο κόσμος έχει γίνει μια γειτονιά, οι γεύσεις μπερδεύονται, ενίοτε συγκατοικούν σε μια κατσαρόλα και στο σπίτι μπορείς να μαγειρέψεις το πιο σύντομο ταξίδι στον εξωτισμό. Ένα γλυκόξινο χοιρινό, ένα ινδικό κάρυ, είναι το ευωδιαστό εισητήριο που ξυπνά μέσα σου τον κοσμοπολίτη ταξιδευτή με μια μπουκιά, όταν δεν σου περισεύει χρόνος και δεν έχεις το χρήμα για μια πτήση.

Καλύτερα και από το να ξεφυλλίσω το άλμπουμ ενός παλιού ταξιδιού στο Μαρακές, το έχω να ρίξω στην κατσαρόλα ένα μπουκέτο κόλιανδρο και λίγη κιτρινόριζα, για να περάσουν μεμιάς μπροστά μου σαν ταινία, οι φοίνικες και οι αμμόλοφοι της ερήμου, διάλεκτοι νομαδικοί με πολλά ουρανικά ‘χ’ και όλα τα χρώματα του παζαριού της Φες. Τώρα που στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς μου βρίσκω πια όλα τα υλικά, τώρα που στη λαϊκή βρίσκω πια τζίντζερ και κόλιανδρο.

stamatia

Παλιότερα, όταν για πρώτη φορά αποφάσισα να στήσω σπίτι μου τα noodles που έτρωγα στο κινέζικο, στην πρωτεύουσα πουλούσαν μόνο σόγια, κι αυτή στα μεγασούπερμάρκετ, που δεν ήταν και στα πόδια μου. Με δυό-τρεις οδηγίες, μπορείς να μαγειρέψεις κινέζικο όπως ο Σανγκαϊανός, κάρυ όπως ο Βομβαϊανός και φαχίτας που να φοράνε σομπρέρο, αφού όλες οι τοπικές κουζίνες μαγειρεύονται από απλούς, σπιτικούς μάγειρες, σαν κι εσένα. Το όλο μυστικό, είναι στα αληθινά υλικά.

Όσα μου έμαθε η ζωή για την εξωτική κουζίνα, χωράνε σε μια χούφτα υλικά, που άμα τα έχεις πάντα σπίτι σου, μπορείς όποτε σου έρθει η πείνα για ταξίδι, να μαγειρέψεις από κινέζικο, μέχρι μαλαισιανό, αραβικό και ό,τιδήποτε εξωτικό. Τα δικά μου τα ανανεώνω δυό το πολύ τρις φορές το χρόνο, αφού δεν παθαίνουν τίποτα στον καταψύκτη ή στο ντουλάπι.

Την επόμενη φορά που θα ψωνίσεις κοσμπολίτικα, λοιπόν, να σκεφτείς:

*noodles

*σόγια-σος

*τσίλι σος (γλυκόξινη ή καυτερή)

*γάλα καρύδας

*μια έτοιμη teriyaki ή γλυκόξινη σάλτσα

*ένα κάρυ (κόκκινο ή πράσινο)

*φρέσκο τζίντζερ

*ασιατικό, αρωματικό sesame oil

*φρέσκο  κόλιανδρο

Όλα τα υπόλοιπα βολεύονται με τα ελληνικότατα προϊόντα και αν δεν σου βρίσκεται γουόκ, μην σκας καθόλου: μη σου πω ότι καλύτερη δουλιά κάνει ένα αντικολλητικό τηγάνι, που όσο ετοιμάζεις τα υλικά σου θα το αφήσεις να κάψει, σχεδόν μέχρι να βγάλει καπνό, πριν πετάξεις μέσα του τη συνταγή σου.

servirame

Καραμελλωμένη πανσέτα με noodles

Υλικά

5 λεπτοκομμένες πανσέτες χωρίς κόκκαλο

1 κ.σ. κορν-φλάουρ

3 κ.γ. ζάχαρη

3-4 κ.σ. σόγια σος

4 μεγάλα μανιτάρια κομμένα σε φέτες

2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο

1 κομμάτι (σαν καρύδι) φρέσκο τζίντζερ

2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

2 κ.σ. σόγια σος Blue Dragon

3 κ.σ. γλυκόξινη τσίλι σος Blue Dragon

2 κ.σ. sesame oil Blue Dragon

1 κ.σ. ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

φρέσκο κόλιανδρο σε ολόκληρα φυλλαράκια ή μαϊντανό

2 πακετάκια από την οικογενειακή συσκευασία Oriental Express

(Kαι αν σας συστήνω τις συγκεκριμένες μάρκες είναι γιατί είναι εξαιρετικές και επιπλέον συσκευάζονται εδώ και διακινούνται από μια ελληνική εταιρία της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον βρίσκεις τα προϊόντα τους στο οποιοδήποτε σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς σου, εύκολα και ελληνικά).

 Εκτέλεση

proioda

Το βασικό του stir-fry, όπως λέμε τη μαγειρική στο γουόκ, άσχετα αν εσύ τη μαγειρέψεις στο αντικολλητικό, είναι να έχεις πλάι σου έτοιμα κομμένα όλα σου τα υλικά, για να τα ρίξεις γρήγορα στο καυτό τηγάνι, ώστε να σοταριστούν και να ροδίσουν στο λεπτό και να μην βράσουν και γίνουν νια-νια.

Χτυπάς στο μούλτι το τζίντζερ με το σκόρδο.

kovodas sosto

Κόβεις την πανσέτα σε μικρές μπουκίτσες και την στριμώχνεις σε ένα μπολάκι, με την πρώτη ποσότητα σόγιας, τη μισή ποσότητα τζίντζερ-σκόρδο, τη ζάχαρη και το κορν-φλάουρ. Ανακατεύεις καλά με τα χέρια.

Στο γουόκ ή στο τηγάνι που πρέπει να καίει τρελά, βάζεις την κουταλιά ελαιόλαδο και ρίχνεις την πανσέτα και τη σοτάρεις για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να καραμελλώσει.

magiriki

ginger

Αφαιρείς με τρυπητή κουτάλα τη πανσέτα σε ένα πιάτο δίπλα σου και ρίχνεις στο καυτό σκεύος το υπόλοιπο τζίντζερ-σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Ανακατεύεις συνεχώς για 5 λεπτά, ξαναβάζεις στο τηγάνι την πανσέτα, ρίχνεις το φρέσκο κρεμμυδάκι, το χυμό λεμόνι, την τσίλι σος, τη σόγια και το αρωματικό σησαμέλαιο.

kremidia

Στο μεταξύ, πλάι σου, έχεις μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Έχεις ήδη ρίξει τα noodles, τα οποία ανακατεύεις και το πολύ σε 2 λεπτά, είναι έτοιμα.

isos

noodles

stonero

tanoodlestogouok

anakatevoume

Με μια τρυπητή κουτάλα τα ρίχνεις στο τηγάνι με το χοιρινό, ανακατεύεις με πολύ γρήγορες κινήσεις και σερβίρεις με τον φρέσκο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό.

etoimo

#flavour-factory.gr www.orientalexress.eu