942438_523076547757580_403909518_n

Μισό αιώνα πριν, στην Κομοτηνή της φτώχιας των καιρών μετά τον πόλεμο, ο Νεντίμ ανοίγει ένα μικρό, ταπεινό μαγαζάκι, και αρχίζει να πουλά στον κόσμο τη δική του, πολύτιμη, γλυκιά συνταγή: καρύδια περασμένα σε σπάγκο, βουτηγμένα σε λουκούμι με μούστο και αχνισμένα με άχνη ζάχαρη. Η Κομοτηνή δοκιμάζει πρώτη το σουτζούκ λοκούμ, το γλυκό που θα γίνει διάσημο σε όλη την Ελλάδα και σήμα κατατεθέν λιχουδιά της πόλης στη συνέχεια. Τα χρόνια περνούν, ο Νεντίμ γνωρίζει γκραν σουξέ, η χάρη του φτάνει μέχρι τους New York Times, τα μαγαζιά μεγαλώνουν, επεκτείνεται και στην Αλεξανδρούπολη. Το διάσημο σοτζούκ λοκούμ έρχονται να πλαισιώσουν κι άλλες σπεσιαλιτέ, όλη η παλέτα του ανατολίτικου γλυκού στην πιο παραδοσιακή, την πιο νόστιμη εκδοχή της. Δοκίμασα το σαραγλί, ας πούμε, και το τραγανό φύλλο, το σιρόπιασμα, όλα με ταξίδεψαν στην πολίτικη τέχνη του γλυκού, σε μια νοστιμιά που έρχεται από παλιά, αυτή που σχεδόν ποτέ δεν θα συναντήσεις στα σιροπιαστά της Αθήνας. Ο Νεντίμ ειδικεύεται στο λουκούμι, το φτιάχνει σε πολλές εκδοχές: απλό, με άρωμα φράουλα, βατόμουρο, κακάο, πορτοκάλι. Ραχάτ, με ινδοκάρυδο αλλά και με σοκολάτα. “Παλατιανό” με φουντούκι, πετιμέζι και ινδοκάρυδ. “Πασά” με δαμάσκηνα και σταφίδες ή με μέλι ή με φουντούκια και αμύγδαλα. Φτιάχνει μπακλαβαδάκια με καρύδι, σοκολάτα, αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης. Σαραγλάκια με φουντούκι, με σουσάμι ή με αμύγδαλο. Σαράι κανταϊφι, χανούμ μπορέκ, ντιλμπέρ ντουντάι, αλλά και όλες τις κρέμες της τούρκικης παράδοσης, στην πιο αυθεντική τους εκδοχή: εκμέκ κανταϊφι, ταούκ κιοκτσού, μαλεμπί και καζάν ντιπί. Αν περάσετε από την Κομοτηνή ή την Αλεξανδρούπολη, ξέρετε τί περιμένουμε να μας φέρετε όταν γυρίσετε με το καλό! Όσοι δεν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας στο e-shop: www.nedim.gr

Λ. Οργέως & Συντ. Κρητών 15-17, 25310 82224

σλ62