Στο εστιατόριο της Άννας Σπηλιώτη αυτό το μυδοπίλαφο κάνει γκραν σουξέ. Η διαφορά του είναι στο ρύζι. Η Άννα το φτιάχνει με μπασμάτι γιατί θεωρεί πως έτσι βγαίνει πιο σπυρωτό. Εμένα πάλι, μου αρέσει, γιατί το ρύζι κολλάει ωραία μέσα στα μύδια, θυμίζοντας τα μύδια ντολμά που τρώμε στην Πόλη.
Υλικά
1 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος
2 λίτρα νερό
1 συσκευασία χυμό ντομάτας ή 3 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. μπασμάτι
1 ζωμό λαχανικών
3 φύλλα δάφνη
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μύδια από τα μουστάκια τους και τα πλένουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και μόλις πάρει βράση ζεματάμε τα μύδια για 1 λεπτό.
Στραγγίζουμε το ζουμάκι και το κρατάμε στην άκρη.
Περνάμε από το μούλτι το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τη δάφνη. Μόλις γυαλίσει και μαραθεί το κρεμμύδι σβήνουμε με την ντομάτα.
Ρίχνουμε και το ζουμάκι από τα μύδια κι αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μύδια, τον άνηθο, τον ζωμό και το ρύζι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σκεπασμένο για 20 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το ρύζι να τραβήξει όλα τα υγρά του και σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι.