bougatsa lagos

Όταν ο Ανδρέας (Λαγός) μου πρότεινε αυτή τη διαφορετική μπουγάτσα, δεν μπορώ να σας πω ότι χάρηκα, όπως κάθε φορά που η δική του πληθωρικότητα έρχεται αντιμέτωπη με τη δική μου λιτότητα, που προτιμά ό,τι γίνεται με τρία υλικά και ψήνεται σε πέντε. Όταν μετά από πολλή γκρίνια η μπουγάτσα ψήθηκε σκορπίζοντας στην κουζίνα παραμυθένια αρώματα βανίλιας, σοκολάτας και μπανάνας, παραδέχτηκα ότι ο γλυκός παράδεισος αξίζει ενίοτε λίγο παραπάνω κόπο.

Υλικά (για 3 μπουγάτσες)

Για το φύλλο

12 φύλλα κρούστας

150 γρ. βούτυρο αγελάδος

150 γρ. αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη

100 γρ. καστανή ζάχαρη

150 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

Για την κρέμα

800 γρ. γάλα καρύδας

200 γρ. κρέμα γάλακτος

150 γρ. ζάχαρη

150 γρ. κορν-φλάουρ

3 αβγά

2 βανίλιες

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

4 μπανάνες

χυμό από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη

750 γρ. νερό

100 γρ. ρούμι

Για το πασπάλισμα

Λίγη ζάχαρη άχνη

Λίγο κακάο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα καρύδας, την κρέμα γάλακτος, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά αλλά χωρίς να βράσουν.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, το κορν-φλάουρ, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Μόλις ζεσταθεί το μείγμα γάλα-κρέμα, αρχίζουμε να το προσθέτουμε σιγά-σιγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας στο μείγμα με τα αβγά και στη συνέχεια τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Ρίχνουμε τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να χλιαρύνει.

Λιώνουμε τις μπανάνες με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε με την κρέμα.

Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα.

Απλώνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε, το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο, καστανή ζάχαρη και σοκολάτα, συνεχίζουμε με άλλα τρία φύλλα από πάνω, την ίδια διαδικασία.

Βάζουμε το 1/3 της κρέμας στην κάτω άκρη των φύλλων, σκεπάζουμε με τα πλαϊνά, βουτυρώνουμε και τυλίγουμε τη μπουγάτσα πακετάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για τις 3 μπουγάτσες.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψάκι. Βάζουμε τις μπουγάτσες, τις βουτυρώνουμε από πάνω, τις πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά.

Όσο ψήνονται οι μπουγάτσες, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά αφότου αρχίσει ο βρασμός σε δυνατή φωτιά. Μόλις κατεβάσουμε το σιρόπι προσθέτουμε το ρούμι.

Κόβουμε τις μπουγάτσες σε μπουκιές και τις περιχύνουμε με το σιρόπι, χλιαρό.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κακάο.

Tips

*Αν θέλουμε, μπορούμε να παραλείψουμε το σιρόπι και να σερβίρουμε τις μπουγάτσες με άχνη και κακάο ή κανέλα.

*Αντί για μαύρο ρούμι μπορούμε να βάλουμε κονιάκ ή μπράντυ.