batanian

Στον παράδεισο της Αρμοδίου, ο Μπατανιάν είναι ένα πολύτιμο μυστικό, που συνδυάζει στα ίδια ράφια δυό διαφορετικές γαστρονομίες, τη γεύση της Αρμενίας και ό,τι καλύτερο από τη Βαλκανική όχθη της νοστιμιάς. Με παράδοση στον παστουρμά από το 1922, τότε που πρόσφυγας ο παππούς Κασπάρ Μπατανιάν έφερε μαζί του την τέχνη του από την Καισάρεια, κι ένα διάσημο μαγαζί στην αγορά της Καλλιθέας, η τρίτη γενιά συνασπίζεται με το ρώσικο ντέλι και γεννιέται ένα “Delicatessen” με εξαιρετικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Εκτός από τον διάσημο παστουρμά της οικογένειας, θα βρεις το δικό τους σουτζούκι, χοιρινό ή μοσχαρίσιο παστράμι, χοιρομέρι, λουκάνικο και όλα τα αλλαντικά που παράγει το οικογενειακό αλλαντοποιείο στο Κορωπί. Δίπλα τους, ο βουτυράτος καπνιστός σολομός της Βαλτικής σε ολόκληρο φιλέτο, ολόγλυκες ρέγκες και όλη η ποικιλία συντηρημένων ψαρικών της ρώσικης παράδοσης, που αξίζει να δοκιμάσεις σε σαλάτες ή σε μπρουσκέτες αλλά και σαν συνοδευτικό μιας πατατοσαλάτας, καθώς το μαρινάρισμα σε αλάτι τους δίνει μια εντελώς διαφορετική γεύση από αυτή που έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα, την ίδια που θα συναντήσεις και στην παράδοση της Σκανδιναβίας. Οι γλυκές ρέγκες, ας πούμε, ταιριάζουν αρμονικότατα με τη σμετάνα-την μοναδική αυθεντική sour cream στην ελληνική αγορά-την οποία θα ψωνίσεις και για τα γλυκά σου αλλά και για σάλτσα στα κατεψυγμένα μαντί, τα ζυμαρικά που γεμίζουν με πατάτα, με κιμά ή με τυρί. Τα φρούτα του δάσους, από μύρτιλα μέχρι βατόμουρα, κυκλοφορούν σε συσκευασία των 450 γρ. στην κατάψυξη, με 3,5 μόλις ευρώ, ό,τι χρειάζεται ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γλυκό, μια πάβλοβα ή μια πανακότα για εξωτική συνοδεία της. Ωραιότατες και οι βάφλες σε στρογγυλή βάση για πρωτότυπη τούρτα, τα μπισκότα, τα μας-μέλοους και τα μικρά μαρεγκάκια που επίσης γίνονται ωραίες και πρακτικές βάσεις για πάβολοβα ή για ένα τράιφλ της τελευταίας στιγμής. Από τη ρώσικη πλευρά, αυτό που οπωσδήποτε αξίζει είναι το καπνιστό αγριούγουρνο, το μπρικ από αβγά σολομού σε μικρά και λίγο μεγαλύτερα αβγουλάκια, το εξαιρετικό μαύρο ψωμί με άρωμα κύμινου και γλυκάνισου αλλά και οι κονσέρβες ψαριών με ποικιλίες που ξεφεύγουν από την κλασική ελληνική σαρδέλα και τον γάβρο.

Delicatessen, Αρμοδίου 10, 2103210698

biskota