Ήταν το γιορτινό φαγητό της γιαγιάς μου, αυτό που μάζευε κάθε χρόνο γύρω από το ίδιο χαμογελαστό τραπέζι όλη την οικογένεια, ανήμερα κάθε Χριστούγεννα. Αυτό που συνεχίζω κι εγώ να φτιάχνω, αφού μαγειρεύει μέσα στην ίδια, πεντανόστιμη κατσαρόλα τα μήλα και τα κυδώνια, τους πιο ευλογημένους καρπούς του ελληνικού χειμώνα.
Υλικά
1 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ξύλο κανέλας
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
στη μύτη του κουταλιού, γαρύφαλλο τριμμένο
1 ποτήρι του κρασιού σαμιώτικο κρασί
1 μέτρια ντομάτα ή το 1/3 από μια συσκευασία κονκασέ, περασμένο από το μούλτι
3-4 μέτρια κυδώνια κομμένα στα 4 ή στα 6
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
500 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψητά
3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε μπολ με νερό, 1 στιμένο λεμόνι και τις λεμονόκουπες, για να μην μαυρίσουν.
Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζουμε ελαφρά το κρέας μαζί με το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το γαρύφαλο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό περίπου, μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστεί συνολικά γύρω στη 1 ώρα και τρία τέταρτα.
Όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας, ζεσταίνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε καλά τα κυδώνια με τη ζάχαρη από όλες τις πλευρές.
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αλλά θέλει περίπου άλλο 1 μισάωρο μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς, τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και τα κάστανα.
Μόλις το κρέας γίνει λουκούμι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
Για να μην έχω να ασχοληθώ και με τα κάστανα τελευταία στιγμή, από την προηγούμενη τα αγοράζω έτοιμα ψημμένα από τον καστανά. Καθαρίζονται πανεύκολα και με δυό-τρεις βράσεις στην κατσαρόλα, ξαναζωντανεύουν!
Το γιορτινό φαγητό αξίζει Lurpak!