Migada 1

Στο Σύνταγμα και τα πέριξ, το έθνικ φαγητό κερδίζει συνεχώς έδαφος, κάτι που το λες και “επιτέλους”, αφού κάθε μητρόπολη που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να συγκεντρώνει στο τεράστιο πιάτο της τα αρώματα του πλανήτη, αυτά που μαγειρεύουν τον κοσμοπόλιταν χαρακτήρα της.

1 (1)

Πλάι λοιπόν, στο σούσι της Χαβάης, τα φαλάφελ της Συρίας, τα νουντλς της Ασίας, το κάρυ της Ινδίας, το γιαπωνέζικο σούσι και την ψητή γεμιστή πατάτα της Αμερικής, μια Μιγάδα κουζίνα στήνει τα εξωτικά γουοκ της και το πεζοδρόμιο της Πραξιτέλους δεν ξέρει τί να πρωτομοσχοβολίσει: καλαμποκένια τορτίγια με κοτόπουλο και γεύση καραμέλα, ταλιάτα με σος δαμάσκηνο, χαβανέζικο τεριγιάκι με sour cream, κοτόπουλο ταντούρι, χούμους του Νείλου με κόλιαντρο και αρακά ή μήπως φαλάφελ με ταχινένια σος; Αυτή η Μιγάδα, σου δίνει την εντύπωση του γρήγορου, του “να πάρω κάτι στα όρθια” ή μήπως- πακετάκι για το σπίτι-, πολύχρωμη, ανοιχτή και εξωστρεφής στη ζωή του δρόμου. Όμως, δεν είναι ακριβώς αυτό το φαστ φουντ που φαντάστηκες. Για να σου ανοίξει την νόστιμη ψυχή της, σου ζητά λίγο από το χρόνο σου, μια ωρίτσα στα λιγοστά της τραπεζάκια παρέα με μια μαργαρίτα. Και κείνη, θα σου επιστρέψει και θα σου επιτρέψει το ταξίδι. Ένα ταξίδι τόσο μεγάλο, όσο ο κόσμος.

chicken_curry

Μια μεγάλη παρέα οι ιδιοκτήτες, κάποιους τους ξέρουμε από την ιστορική Altamira, την πρώτη πολυεθνική κουζίνα αυτής της πόλης. Άρα, το ταξίδι αυτό κρατάει χρόνια και οι άνθρωποί του ξέρουν πως “οι ωκεανοί δεν είναι τα εμπόδια αλλά οι δρόμοι”, όπως είπε και ο νορβηγός θαλασσοπόρος Heyerdahl.

Ο σχεδιασμός του συναρπαστικού αυτού ταξιδιού όλος γραμμένος στο μενού. Διαβάζοντάς το μυρίζεις τους δρόμους των μπαχαρικών, μυρίζεις το μπαρούτι των πολέμων που έγιναν για χάρη τους, μυρίζεις το αλάτι και το ρούμι στα καράβια των πρωτοπόρων εξερευνητών, το μενού αυτό είναι περιπέτεια, είναι Ιστορία και παραμύθι, είναι το ημερολόγιο κάποιου θαλασσοπόρου.

Το κατά πού θα αράξεις, δύσκολη υπόθεση. Εξ’άλλου, ο γύρος του κόσμου δεν συντελείται μόνο μέσα σε λίγες μπουκιές, ούτε με μια μόνο συνεύρεση με τη Μιγάδα. Ο Νίκος Τσαμπουνάρης, μεγάλος παραμυθάς, έχει φροντίσει να σε διευκολύνει, ορίζοντας τη γεύση μέσα από δυό διαφορετικές διαδρομές: το ταξίδι των Μάρκο Πόλο, Βάσκο ντα Γάμα, Κουμπλάι Καν και Αλέξανδρου, αφενός. Εδώ θα δοκιμάσεις γεύσεις από την Αφρική, την Ινδία, τη Γαλλική Πολυνησία, την Ασία και την Κίνα.

Το δεύτερο ταξίδι ακολουθεί την πορεία του Κολόμβου, του Μαγγελάνου, του Ελκάνο και του Ρότζερ Φιτζρόυ ή αλλιώς, να μια ευκαιρία να βουτήξεις με ενθουσιασμό στην αρωματική κουζίνα της Ν. Ορλεάνης, μπέργκερς, μπουρίτος και τορτίγιες, σπιτικές και καλαμποκένιες.

2

Όσο τρως, διαβάζεις την αλήθεια και τον μύθο. Στις μικρές ιστορίες και τα ιστορικά ανέκδοτα, γεύεσαι όλη τη διαδρομή της τροφής και τα παντρέματα που τελικά μαγειρεύουν τη Μιγάδα Κουζίνα. Όπου το “Μιγάδα” είναι λέξη ελληνική και προέρχεται από το “αναμειγνύω”.

Τη Μιγάδα αξίζει να την κάνεις φίλη σου. Γιατί το φαγητό της δεν το βλέπει διεκπαιρεωτικά, σαν άλλη μια μόδα που αξίζει την επένδυση. Το’χει μεράκι, αυτό που μαγειρεύει στις σωστές δόσεις τα αρώματα και τα μπαχαρικά.

Migada 3

Πραξιτέλους 6, Σύνταγμα, www.migada.gr