Όταν μπαίνεις στις κουζίνες της απλής νοικοκυράς, είναι μαγικό το τί μπορείς να ανακαλύψεις. Όσες συνταγές κι αν κυκλοφορούν εκεί έξω στο διαδίκτυο, όσες σελίδες νοστιμιάς κι αν τυπώνουν τα περιοδικά, η μαγείρισσα της διπλανής πόρτας διαθέτει το δικό της οπλοστάσιο από σπεσιαλιτέ. Που δεν τις έχει ξεπατικώσει από την τηλεόραση, που δεν θυμάται καν να σου πει πού τις ανακάλυψε. Τις φτιάχνει από τότε που “ηταν νιόπαντρη”, που “ήταν νέα”, που μάλλον τη δανείστηκε από την Τούλα τη γειτόνισσά της ή μήπως από τη μοδίστρα της την Τασία που ήταν χρυσοχέρα; Κάπως έτσι έφτασε στα χέρια μου και αυτή η μηλόπιτα, ίσως η νοστιμότερη που έχω φάει, αφράτη σαν αφρός και πρωτότυπη. Η κυρία Ρούλα Κονέ από το Βόλο δεν αρνήθηκε να μου δώσει όλα τα μυστικά της.
Υλικά
Για τη ζύμη
2 21/2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
4 κρόκοι αβγών
2 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
4 μεγάλα μήλα σε κυβάκια
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.σ. λικέρ ή κονιάκ
2 κ.σ. βούτυρο
1 βανίλια
Για την επιφάνεια
4 ασπράδια αβγών
3/4 του ποτηριού ζάχαρη
4 κ.γ. άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα μήλα μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να σωθούν τα υγρά τους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Για τη ζύμη, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τους κρόκους και το ξύσμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Το 1/3 το τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να τελειώσουμε τη διαδικασία.
Την υπόλοιπη ζύμη την απλώνουμε με τα χέρια μας σε ένα μακρόστενο βουτυρωμένο πυρέξ και την ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Στο τέλος προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
Πάνω από την ψημμένη ζύμη απλώνουμε τα μήλα και πάνω τους τη μαρέγκα.
Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και με τον τρίφτη του κρεμμυδιού τρίβουμε την παγωμένη ζύμη πάνω στη μαρέγκα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Μόλις βγει από το φούρνο την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.