Μου την έφτιαξε στην εκπομπή η Ντίνα Νικολάου. Ιδιότροπη αλλά και πανεύκολη στην παρασκευή της, ξεφεύγει από την κλασική γεύση μιας τυρόπιτας κι αν της προσθέσεις λιστή ντομάτα ή ντομάτα, ζαμπόν και βασιλικό θυμίζει πολύ πίτσα. Το μυστικό της είναι να την κάνεις λεπτή, γι’αυτό προτιμούμε ένα φαρδύ ταψί που να χωρά σε λεπτές στρώσεις τα υλικά.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βυρηττού
1/2 πακέτο μαργαρίνη με βούτυρο
2 φλ. τριμμένη φέτα
1 φλ. τριμμένο κασέρι
1 φλ. τριμμένη γραβιέρα
1 κ.σ. πάπρικα καυτερή ή γλυκιά
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
4 αβγά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 φλ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
2 κ.σ. σουσάμι
αλάτι-μπόλικο πιπέρι
κολοκυθόσπορο για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι.
Όπως είναι το φύλλο στη συσκευασία σε ρολό, το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ροδέλες ενός εκατοστού περίπου. Ξεχωρίζουμε με το χέρι μας τα ροκανίδια κι αφήνουμε το φύλλο να ξεραθεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, το γιαούρτι και το μισό σουσάμι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε το μισό φύλλο ομοιόμορφα. Με ένα κουτάλι, σκορπάμε τη λιωμένη μαργαρίνη πάνω στα φύλλα.
Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τα τυριά, την πάπρικα και τον δυόσμο.
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο και το βουτυρώνουμε.
Σκεπάζουμε την επιφάνεια με το μείγμα των αβγών.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και τον κολοκυθόσπορο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά-1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Tips
*Αντί για δυόσμο μπορούμε να βάλουμε όποιο μυρωδικό μας αρέσει, μαϊντανό, ξερό δυόσμο, γλυκάνισο, σπασμένα σποράκια κόλιαντρου ή μαραθόσπορου.
*Γίνεται ωραιότατη και με φύλλο καταϊφι.
*Για τα τυριά, μην νοιάζεστε! Βάλτε ό,τι περισσεύει στο ψυγείο.