midia

Tα εμπιστευόμαστε όλο το χρόνο για την ποιότητα των θαλασσινών τους, τη φαντασία ή την εμμονή τους στον ορθό δρόμο της παραδοσιακής ψαροφαγίας. Την ημέρα που η γυαλιστερή έχει την τιμητική της, αυτοί έχουν φροντίσει από πριν για την καλύτερη. Κι αν η θάλασσα σας φοβίζει με τις τιμές της, θαλασσινά δεν είναι μόνο οι αστακοί και οι καραβίδες. Στο καλάθι του ψαρά χωρά και το μύδι κι οι πεταλίδες κι οι μοσχιοί και τα αχιβαδάκια που σκέφτονται και τη χαρά του φτωχού.

Με δημιουργικό στυλ

Άργουρα

Αν ο καιρός το θελήσει θα βρείτε άγρια στρείδια, καλόγνωμες και σπάνια θαλασσινά από τα Δωδεκάνησα. Κι αν όχι, και πάλι σας περιμένει η πρωτότυπη ταραμοσαλάτα με γλυκιά κολοκύθα και τραγανά τσιπς από πίτα του Νίκου Μιχαήλ που πάει ένα δημιουργικό βήμα πιο πέρα τον θαλασσινό μεζέ. Το κρίταμο τουρσί, τα μυρώνια ή το ελληνικό φίνο φύκι μαζί με όλα τα μυρωδικά της εποχής αναδεικνύουν το ιώδιο των ωμών, μαρινάτων μυδιών, το κριθαρότο με τις πετροσωλήνες ποτίζει βαθιά το ζυμαρικό με τη γεύση της ντοματένιας σάλτσας, οι πετροσωλήνες αχνίζονται όσο τους πρέπει, ενώ το λευκό ριζότο με τις πεταλίδες, αναδεικνύεται σε γκουρμέ λιχουδιά καθώς η έντονη παρουσία των κοχυλιών δεν επισκιάζεται από το ρύζι. Για παρέα, προτιμείστε το χύμα τσίπουρο από τον Τύρναβο.

Άργουρα, Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 2177173200

Τραβόλτα

Το δίδυμο Λιάκου του Base Grill σαλπάρει στο Αιγαίο και συμπράτει με τον Ανέστη, γιό του θρυλικού «Τραβόλτα» στο Περιστέρι, σε μια ψαροταβέρνα που από την παράδοση κρατά το αιθέριο, αλάδωτο τηγάνι και τα ολόφρεσκα όστρακα-ψωμωμένοι πετροσωλήνες, γυαλιστερές, κυδώνια, καλόγνωμες, αχιβάδες και χτένια που φέρνει αυτοπροσώπως ο διάσημος βουτηχτής Σοφρώνης από τη Χαλκίδα. Οι μεζέδες του Βαγγέλη ανοίγουν μια νέα σελίδα στα όσα μας έμαθε η θάλασσα, παντρεύουν το αβγοτάραχο με πορτοκάλι και φοίκι νόρι, το χταπόδι με καραμελλωμένα κρεμμύδια και πορτοκάλι, μελώνουν τη σουπιά στο μελάνι της, δίνουν μια άλλη διάσταση στο ντάκο με το μαρινάτο καλαμάρι και κυρίως, φτιάχνουν την πιο υπέροχη ταραμοσαλάτα, αφράτη και με την ιδανική δόση σε λεμόνι και κρεμμυδάκι.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210571922

Μπουκιά-Μπουκιά

Ούτε νεοταβέρνα ούτε παλιά ταβέρνα, η Μπουκιά έχει το δικό της χαρακτήρα. Μάγειραςμε καταγωγή από την Πόλη, ο Χρήστος Κωστάρογλου φτιάχνει μικρά μπλινίς με σπιτικό μαρινάτο σολομό, μπρικ και σος horshradish συνοδεύουν ιδανικά τον υπέροχο χύμα ροδίτη. Η σαλάτα, πλούσια και καταπράσινη ψωνίζει τα λαχανικά της βιολογικά. Το συμιακό γαριδάκι, αλάδωτο και τραγανό, στο πιο «τεμπούρα» τηγάνισμά του, τρώγεται-μόνο-μετά μανίας, μέχρις εσχάτων. Η γαστρονομική ανησυχία του Χρήστου μας σερβίρει τη ρέγγα καπνιστή πάνω σε φύλλα λεμονιάς με ολόκληρα πιπέρια. Τα αχνιστά μύδια, γεμάτα, νόστιμα στη λιτή απλότητά τους, με ένα ζουμάκι απέριττο μπουκιά και συχώριο. Στο τέλος μας έκλεψε την καρδιά το βαρύ πυροβολικό μιας ονειρεμένης πάβλοβα, με όλη τη μαστοριά και το ταλέντο που απαιτεί η αυθεντική, σπιτική συνταγή.

Τυρταίου 39, Π. Φάληρο, 2109320155

Παπαϊωάννου

Σχετικά νεότερος στο στίβο της υψηλής ψαροφαγίας, ο Γιώργος ξέρει ότι το καλύτερο ψάρι είναι το φρέσκο και πώς όλα εξαρτώνται από τον προμηθευτή. Άλλος για τη γαρίδα, άλλος για την καραβίδα, άλλος για το κυδώνι. Μεταξένια και βελούδινη μαζί, η ταραμοσαλάτα με το πολύσπορο μαύρο ψητό ψωμάκι με το ελαιόλαδο, μεταφράζεται σε παράδεισο. Ολόσωστα ψημμένη γαρίδα ή καραβίδα, μαγική καραβίδα σοταρισμένη με σπανάκι και φρέσκια ντοματούλα και ολόκληρη σουπιά που ψήνεται στη σχάρα με το μελάνι της. Στα ωραιότερα, η πειρασμός-σαλάτα, με ζαχαρένιο ντοματίνι, λαδάκι και ρίγανη ή μια σαλάτα με όλα τα λαχανικά, που νομίζεις ότι θα σηκωθούν να σου μιλήσουν από τη ζωντάνια τους. Και σπιτικοί λουκουμάδες για φινάλε.

Φιλίππου 5, Μικρολίμανο, 2104225059

Πανόραμα

Στου “Πανάγου”, το βασικό μπαχαρικό του ψαριού είναι η θέα. Πανοραμική και απέραντη, από τα υψώματα της Καστέλας στη φωτισμένη ακτογραμμή του Πειραιά ως τον Αργοσαρονικό. Νόστιμη ταραμοσαλάτα με τον κόκκο του καλού, σταρένιου ψωμιού, μια σαλάτα βραστή όπου το κολοκυθάκι και το μπρόκολο, εκτός από τη νοστιμιά, διατηρούν το ζωντανό, φωσφορίζον, σχεδόν χρώμα τους. Η καραβιδόψυχα και το φρέσκο καλαμαράκι σε ροδέλα προδίδουν τη μαστοριά στο τηγάνι, τραγανά, αλάδωτα, με αρωματική κρούστα. Αν η νηστεία δεν σας απασχολεί ιδιαίτερα, μην παραλείψετε τον λαδοριγανάτο γάβρο και τη χυλωμένη ψαρόσουπα. Στο τέλος, σπιτικό εκμέκ με παγωτό, απόλυτα πρωτότυπο στην άγλυκη εκδοχή του που περιορίζει την αμαρτία. Ωραιότατο και τα γλυκά του κουταλιού, του σπιτιού φυσικά: κυδώνι και πικρούτσικο νεράντζι.

Ηρακλείου 18-20, Καστέλα, 2104173475

Κόλιας

Στον καινούριο Κόλια, ο κάθε μεζές έχει το δικό του χώρο, να τον χορτάσεις πρώτα με τα μάτια: η προθήκη με τς σαλάτες, όσπρια, λαχανικά και αλοιφές, ντολμαδάκια, γεμιστές πιπεριές, κολοκυθάκι μαρινάτο γεμιστό με κρέμα από καβούρι και ίνες σαφράν κι ύστερα ο πάγκος της θάλασσας. Το ουζάκι της ημέρας ταιριάζει με φουσκάλο, με φούσκες συντηρημένες σε θαλασσινό νερό, στρείδια, χτένια-που ψήνονται και καπνίζονται ελαφρά-, μύδια κι όλα τα όστρακα της ημέρας από τα Δωδεκάνησα μαζί με γιγάντιες καβουροδαγκάνες του ωκεανού. Από τους ωραιότερους μεζέδες, τα καπνιστά μύδια μέσα σε λάδι με ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά ταιριάζουν απόλυτα με το ζυμωτό, αρβανίτικο ψωμί και το τσίπουρο από τη Θεσσαλία. Και σεκέρ παρέ για το τέλος.

Λ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, 2109408620

Μεζές με περαντζάδα

Ψάριστον

Με τίποτα δεν πάει ο νους σου ότι κάπου στα στενά του Ηρακλείου θα βρεις ολόφρεσκες πετροσωλήνες, γυαλιστερές, στρόμπια, πεταλίδες, γαϊδουροπόδαρα, φεγγαρούσες, μύδια, στρείδια και όλα τα όστρακα του Ευβοϊκού, μαζί με τις ωκεάνιες καβυροδαγκάνες σε ωραίο λαδολέμονο αλλά και μια εξαιρετική αχινοσαλάτα. Γκραν σουξέ η πρωτότυπη τηγανητή ταραμοσαλάτα, με τον ταραμά να σοτάρεται με κρεμμυδάκι, άνηθο και ψωμί στο τηγάνι. Κι ύστερα, η εντυπωσιακή πιατέλα με όλα τα όστρακα-οργασμός θαλασσινών λέγεται το πιάτο-όλα στην ολόφρεσκια μορφή τους με μια μελωμένη κόκκινη σάλτσα μπουκιά και συχώριο, που θα σε βάλει στον πειρασμό για θεϊκές βούτες με το φρεσκοψημμένο, ζεστό καρβελάκι. Αλλιώς, μύδια ψημμένα στη λαδόκολα, σκορδάτα ή κόκκινα με μπούκοβο, ψητό-λουκούμι καλαμάρι και αληθινές πατάτες. Μπόνους η κοσμική παρέλαση από κάθε λογής διασημότητες-που όμως δεν τις χρεώνεσαι στο λογαριασμό-και το μπουζούκι του Βασίλη, του αφεντικού-αν ευκαιρεί και τον εμπνεύσει η παρέα.

Ψάριστον, Καλαβρύτων 16, 2102850746

Βγαλμένα από την παράδοση

Ελισάβετ

Στην πλάτη του παλιού Ιππόδρομου, τα προσφυγικά στις Τζιτζιφιές στέκουν απαράλλακτα στο χρόνο, σαν ταξίδι σε άλλες εποχές. Το ίδιο και η ταπεινή ταβέρνα της κυρίας Ελισάβετ. Τα παντζάρια της απορείς πώς γίνεται να κρύβουν τέτοια μέλι-γλύκα, τα ψωμομένα αχνιστά μύδια λιτά, ζεστά, σακωμένα και νοστιμότατα, κολοκυθάκι τραγανό κι αλάδωτο και φάβα, όσο από το παραθυράκι της κουζίνας παρακολουθείς τα τηγάνια και τις ψησταριές να παίρνουν φωτιά. Το τραγανό κι αλάδωτο τηγανητό καλαμάρι μας προέκυψε πιο ενδιαφέρον από το ψητό χταπόδι που έμοιαζε περισσότερο βραστό, αλλά και τα δυό κάνουν ιδανική παρέα στο εμφιαλωμένο τσιπουράκι που θα προτιμήσετε από το χύμα κρασί. Όλα τα λεφτά της νοσταλγίας, οι μαγικές, φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες.

Ναυάρχου Βότση 2, Τζιτζιφιές, 2109428353

Ψαροκκκόκαλο

Αισθητική παλιάς, κλασικής ψαροταβέρνας, αυτή ακριβώς που ονειρεύεσαι για ένα μαγικά ψημμένο φαγκρί, σπαρταριστό και ζουμερό στη σχάρα. Ο Φανούρης και η Νίκη, όμως, διαθέτουν και μια μαγειρική ανησυχία παραπάνω, και θα σου την σερβίρουν στο μυδοπίλαφό τους-με ρύζι μπασμάτι- ή στο υπέροχο καβούρι που μαγειρεύουν με χιλιάδες πράσινα φρέσκα μυρωδικά ή με σκέτη γλύκα κόκκινη σάλτσα, κάτι που θα το έλεγες και σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Εκτός από τα εξαιρετικά, σαρκωμένα αχνιστά μύδια και το ολόσστο ψήσιμο του ζουμερού καλαμαριού στη σχάρα, θα υποκύψεις στη μαγεία του αγουρέλαιου πάνω στο ψημμένο ψωμάκι ή στη σαλάτα που περιλαμβάνει όλο το λαχανόκηπο και θα ενθουσιαστείς με το ψήσιμο του μαστιχωτού, ριγανάτου χταποδιού που κόβεται σε διάφανες σχεδόν φετούλες. Γυαλιστερές και κυδώνια ή ένα θεϊκό λιαστό σκουμπρί θα σε ξεκινήσει ιδανικά παρέα με το πρώτο τσίπουρο, στη συνέχεια θα δοκιμάσεις το αιθέριο τηγάνι στα κεφαλάκια του καλαμαριού, σπέσιαλ πιάτο που τρώγεται σαν θαλασσινό τσιπς, με μανία!

Β. Ουγκώ & Τσακάλωφ, Αμφιάλη, 2104002559

O Hλίας

Λίγα μόλις βήματα από τη διάσημη “Μαργαρώ”, ο “Ηλίας” ανήκει στον πειραιώτη που ξέρει από καλό ψάρι και αρνείται να συνοτιστεί στα μαγαζιά που φιγουράρουν στις σελίδες των περιοδικών. Στη σάλα τα τρία παλληκάρια, στην κουζίνα με το αλάδωτο, μαγικό τηγάνι, η μαμά και η γιαγιά. Πιο οικογενειακή κατάσταση, σίγουρα δεν γίνεται. Ελληνικότατη αχινοσαλάτα της ημέρας, μόνο με το θαλασσινό της νερό, η μαγείρισσα αρνείται ακόμη και την ποιότητα της ντομάτας σε κονσέρβα για το διάσημο σαγανάκι της με γαρίδες. Το θείο λάδι από το Κρανίδι μεταμορφώνει σε πανδαισία τη βραστή σαλάτα με τα ολοζώντανα ζεστά λαχανικά, μέλι παντζάρι, γλύκα ντοματίνι, και μια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα παρέα με το ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι με τη λαδορίγανη. Τα ολόφρεσκα αχνιστά μύδια παίρνουν μόνο λίγο μαϊντανό και μια στάλα ωμό ελαιόλαδο στο τέλος, που έρχεται με σπιτική πορτοκαλόπιτα και ζεστό χαλβά.

Λ. Χατζηκυριακού 104, 2104511261

Το λιμανάκι, “Ουζερί του Γιώργου”

Κόλπος ερμητικά κλειστός, στέκι και ιδιοκτησία του τοπικού συλλόγου ερασιτεχνών ψαράδων, αύρα του ’60 στη σκιά του γιγάντιου φουγάρου της ΔΕΗ, κάθεσαι στο τραπεζάκι με τα πόδια σχεδόν μέσα στο νερό και ψάχνεις τριγύρω με το βλέμμα αναζητώντας τον Φούντα και την Στέλλα- Μελίνα. Η τυροκαυτερή γίνεται τραγανή κροκέτα σαν λουκουμάς, η πιπεροσαλάτα ντύνεται μια ολόγλυκια σάλτσα ντομάτας κι ένα κατιτίς από κάψα, ζητάει βούτες με το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι, τις ίδιες που ζητά και το μελωμένο σαγανάκι-στο νοσταλγικό παλιό σκεύος του. Φρέσκια γαρίδα γεμάτη χυμούς, ντοματένια σάλτσα με όσο τυρί απαιτεί ένα τέλειο μέλωμα, θα την τιμούσες και ανύπαντρη, χωρίς το θαλασινό. Χταποδεκεφτέδες στρουμπουλοί και τραγανοί με πλούσιο μαϊντανό και κρεμμυδάκι, νοστιμότατα καβούρια περασμένα λίγο από τη σχάρα κι ένας μπακαλιάριος ψητός αφρός και λουκούμι, εγγυημένη ψαριά της ημέρας. Με τσίπουρα για το απόλυτο κουλέρ-λοκάλ.

Μόλος Κερατσινίου, 2104004721

Ο Πατινιώτης

Εδώ τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1901, τότε που ο παπούς που ήρθε από τη Σύμη, καλλιτέχνης του μπουζουκιού, μάζευε εδώ όλο τον καλό τον κόσμο, από τον Παπαϊωάννου και τον Τσιτσάνη μέχρι τον Τσαρούχη και τη Μελίνα. Ο κύριος Γιάννης Ντόβας που πρωί-πρωί θα τρέξει για το φρεσκότερο ελληνικό ψαράκι. Η σαλάτα με όλα τα καλά του μπαξέ, ολόκληρες ντομάτες, ρόκα, κάπαρη, κρεμμυδάκι, μαρούλι, πιπεριές τουρσί, ολόκληρο λάχανο, καρότο και ελιές νομίζεις πως μόλις τώρα κόπηκε από το μποστάνι, θα μπορούσες να μείνεις μόνο εδώ, να την παραγγείλεις ξανά και ξανά. Σε περιμένει, όμως, ένα μαστιχωτό-μέλι-ριγανάτο χταπόδι και βέβαια, η ανυπέρβλητη τεχνική στο τηγάνι της κυρίας Μαρίας. Αν έπρεπε να ψηφίσω το καλύτετο στην πόλη, με κλειστά μάτια θα ψήφιζα αυτό εδώ: το καλαμάρι τραγανό, φρέσκο και ολόκληρο, η μαρίδα τροφαντή να μυρίζει θάλασσα, η καραβιδόψυχα ένα όνειρο. Οι γαρίδες σαγανάκι με ολόφρεσκη γλυκιά ντομάτα, αλάδωτες και ολόφρεσκες φτιάχνουν τις καλύτερες μπρουσκέτες πάνω στο φρυγανισμένο ζεστό ψωμί και στο τέλος ζητείστε τα υπέροχα γλυκά κουταλιού της γλυκύτατης οικοδέσποινας.

Πυθαγόρα 7 & Μ. Αλεξάνδρου, Ν. Φάληρο, 2104126713-2104131183

Κούλουμα στο σπίτι

Αυτοί που ειδικεύονται στα όστρακα

*Η Βαρβάκειος, (3π.μ.-1μ.μ.) Οι πελάτες της νύχτας βρίσκουν το καλύτερο, μεγαλύτερη ποικιλία και αποφεύγουν το στριμωξίδι.

*»Ο Μπαρμπουνάκης» 28ης Οκτωβρίου Ψυχικό 2106743639, Αγγελική Αδάμ, Ψαραγορά Λαυρίου 2292022209, «Ο Φάρος» Κηφισίας 234 στάση Αβάνας 2106714483, «Όστρακο» Αγ. Δημητρίου 18 Δραπετσώνα 2104619937, Βατίστας Αφροδίτης 2 Βάρκιζα 2108972164, The Lobster Co Χαρ. Τρικούπη 200 Ν. Ερυθραία 2108003272, Στρατής Μπουρνούς Λ. Παπάγου 130 Ζωγράφου 2107706215.

Για τα υπόλοιπα της ημέρας

*Μια βόλτα στην κεντρική αγορά το Σάββατο, θα σας προμηθεύσει τα άπαντα του νηστίσιμου τραπεζιού στις χαμηλότερες τιμές: χόρτα του βουνού από την κυρία στην είσοδο. Επί της Αρμοδίου, ο πάγκος με κάθε λογής ελιές, κρητικές, Μαλαισίνας, τουρσί, θρούμπες. Χαβιάρι σε πολύ καλές τιμές από το ρώσικο μπακάλικο στην Αρμοδίου. Στο γωνιακό κατάστημα μπαίνοντας από Σωκράτους θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τουρσιά, ελιές και ταραμά.

*Στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα θα βρείτε ελιές και τουρσιά σε πρωτότυπες συνταγές, έτοιμες ταραμοσαλάτες, θαλασσινές σαλάτες και αλειφές, ντολμαδάκια από γυναικείους συνεταιρισμούς, πατέ χταπόδι από το Ευ Ζην, χταπόδι με πιπέρια και μελιτζάνες από τη Γιαμ, πολίτικη σαλάτα της Γιαμ, ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, νηστίσιμα γλυκά, βιοτεχνικούς χαλβάδες, ρακή και επιλεγμένα ούζα.

Πανδαισία Αγ. Ιωάννου 23Β Εμπ. Κέντρο Παπανικόλα Αγ. Παρασκευή 2106017731

Ιδαίον Άντρον Φορμίωνος 141 Καισαριανή 2107600204

Το θυμάρι του Στρέφη Καλλιδρομίου 51Α Εξάρχεια 2103300384

Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 21-3234612

Benito, Θέμιδος 22, Π. Φάληρο, 210983767

Η καλύτερη λαγάνα

*Από τον ξυλόφουρνο, χωρίς βελτιωτικά και χημικά, στον ‘Έξαρχο». Πλ. Καπανδριτίου 2295053181.

*Από χωριάτικο χοντρόκοκκο αλεύρι, ψημμένη στον ξυλόφουρνο και στον «Καρρά», Λεωφ. Μαραθώνος 58, 2106217762, Άγιος Στέφανος.

*Χειροποίητη, με αγνά υλικά και σε παλιά, οικογενειακή συνταγή, στον «Πλάτανο», Διονύσου 68, Κηφισιά, 2108081243.

*Σε μυστική συνταγή από τα Γιάννενα, στα «Γιάννενα», Μεγ. Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι, 2105711606.

*Σε χωριάτικη συνταγή, από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών κο Χρήστου, Λεωφ. Βουλιαγμένης 70, 2109270744, Αχαρνών 254, Πατήσια, 2108662729

*Από τον εξπέρ του γιαννιώτικου προζυμιού Κατσαρό, Σ. Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, 2109630914.

*Στην «Πνύκα», Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941. Από αγνό ελληνικό σιτάρι, ψημμένη σε φούρνο με πυρότουβλα.

* Σαρρή 13 & Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, 21032 14035. Με αλεύρι από τους μύλους Λούλη και Μάρα και παράδοση από το 1907.

* “Αρτοποιητής” όνομα και πράγμα για λαγάνα σε διαφορετικές ποικιλίες. Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 2109230052.

*”Η Λυκόβρυση”, Σοφοκλή & Βενιζέλου 48, Λυκόβρυση, 2102815042 Με αλεύρι από τους φούρνους Κεπενού και Βούζα.

Ωράρια αρτοποιείων: 9-1 το μεσημέρι