melitzanosa

                                           photo Makos

Για μένα, η ωραιότερη μελιτζανοσαλάτα, είναι η θεσσαλονικιά. Ολόλευκη σάρκα μελιτζάνας με καπνιστό άρωμα από το κάρβουνο, μαϊντανός, λίγο ξύδι, λάδι και αλάτι. Η απόλυτη λιτότητα που αναδεικνύει όσο τίποτε τη νοστιμιά και τη βελούδινη σάρκα του λαχανικού. Επειδή σπίτι μου δεν έχω κάρβουνα αλλά ούτε και γκαζάκι, προσθέτω δυό-τρία επιπλέον υλικά, για μεγαλύτερη ένταση και περισσότερη νοστιμιά.

 Υλικά

3 φλάσκες μελιτζάνες

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

2-3 κ.σ. ξύδι

5 πιπεριές Φλωρίνης

μαϊντανός ψιλοκομμένος

μια ντομάτα ή μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση

αλάτι-πιπέρι

 Εκτέλεση

Ψήνουμε σε ταψάκι τις μελιτζάνες μαζί με τις πιπεριές, ολόκληρες, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Για καπνιστό αποτέλεσμα, κι αν έχουμε την υπομονή, ψήνουμε τη μελιτζάνα στη φλόγα από το γκαζάκι, κρατώντας την από το κοτσάνι και γυρνώντας την συχνά από όλες τις πλευρές, μέχρι να καεί εντελώς η φλούδα της.

Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.

Αφαιρούμε τη σάρκα της μελιτζάνας και την αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσει τα υγρά της.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη σάρκα της μελιτζάνας, τις πιπεριές, το ξύδι, το λάδι, το σκόρδο, το πιπέρι και τον μαϊντανό, φροντίζοντας να αλατίσουμε γενναιόδωρα.

Σερβίρουμε με τη ντομάτα ή τα ντοματίνια στο πλάι.

 Tip

Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, από πάνω μπορούμε να προσθέσουμε ξινομυζήθρα ή μια καλή θρυματισμένη μυζήθρα.