Το μελιτζανάκι τουρσί είναι, ίσως, το νοστιμότερο τουρσί του ελληνικού εδεσματολογίου. Το καλύτερο γίνεται στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, καθώς εκεί το “τραβάει” το τσίπουρο, με το οποίο κάνουν την καλύτερη παρέα. Ωστόσο, ελάχιστες νοικοκυρές ξέρουν την τέχνη του. Συνήθως το βρίσκεις με παραβρασμένη ή εντελώς ωμή τη μελιτζάνα, τσιγκούνικο στα μυρωδικά, υπερβολικά ξιδάτο ή πολύ αλατισμένο. Οι παλιές πολίτισσες νοικοκυρές έφτιαχναν το καλύτερο: με υπομονή διάλεγαν τα πιο baby όψιμα μελιτζανάκια, γέμιζαν με μπόλικα αρωματικά το μελιτζαανάκι, το έδεναν με κλωναράκια σέλινο. Από όλα όσα κυκλοφορούν στην αγορά σε βαζάκι, αυτό της Αύρας Πανουσοπούλου της Γιαμ είναι το τελειότερο: όσο ξιδάτο και όσο γλυκό πρέπει, με τη μελιτζάνα να “κρατάει” ιδανικά, πάμπλουτο σε αρώματα από μπόλικο καροτάκι, πράσινη πιπεριά, μαϊντανό, λίγη καυτερή κόκκινη και το μεγάλο μυστικό του, που είναι να μην τσιγκουνευτείς το σκόρδο και το καλό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ιδανικός τσιπουρομεζές, ταιριάζει με όλα τα όσπρια, μεταμορφώνεται σε ιδανικό γεύμα με φρέσκο ψωμάκι, αβγά και φέτα.
www.yiam.gr για να βρείτε σε ποιά καταστήματα διατίθεται ή να το ψωνίσετε από το e-shop τους