Κρεοπωλείο, κρεοψησείον ή ντελικατέσεν, όπως και να το πεις, το κατάστημα της οικογένειας Κουταβά στην Καλαμάτα θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί αισθητικά στο Μιλάνο.
Τέταρτη γενιά με ιστορία στο κρέας, όλα ξεκινούν το 1930, όταν ο παππούς Σωτήρης ξεκινά την εμπορία ζώντων ζώων. Στη δεύτερη γενιά, η οικογένεια γίνεται διάσημη στη Μεσσηνία για το παστό χοιρινό της, που μέχρι σήμερα φτιάχνει με τη δική της συνταγή: ξηρή πάστωση με θρούμπι που μαζεύουν μόνοι τους από τον Ταϋγετο, ψήσιμο σε ξύλο ελιάς, βράσιμο με πορτοκάλι, κρασί και μπαχαρικά και συντήρηση σε ελαιόλαδο. Στο μεταμοντέρνο κρεοπωλείο, τα 4 εγγόνια-όλοι δεινοί μάγειρες- θα σου μοιραστούν μαζί σου τις συνταγές τους, τα περίφημα μελομακάρονα της Γεωργίας και… αβγά από τις κότες τους. Εδώ θα διαλέξεις άψογα κομμένο το κρέας σου και αν θέλεις, θα σου το ψήσουν επιτόπου στη ψησταριά τους ή κατόπιν παραγγελίας, στο πιο ολοκληρωμένο σέρβις που μπορείς να ονειρευτείς από ένα χασάπικο. Από τα ράφια, θα διαλέξεις χοιρινό ή μοσχαρίσιο λουκάνικο χωρίς συντηρητικά με πορτοκάλι, πράσο ή ρίγανη σε συνταγή της γιαγιάς Σταυριανής, όλα με χοιρινά της Σπάρτης και του Μελιγαλά, πλεξίδα με κιμά και τυρί μέσα σε φύλλο και την τοπική σπεσιαλιτέ, τσίχλες συντηρημένες στο λάδι.
Ακρίτα 106 & Πραξιτέλους, Καλαμάτα, 27210 86228, (στην Αθήνα Ζησιμοπούλου 107, Π. Φάληρο)