paidiaΟ Κώστας Μαρούλης, τζιώτης στην καταγωγή, και η καλιφορνέζα Marcie Mayer, στη Τζια έχουν σπείρει παραπάνω από ένα όνειρο ζωής.

biskotaΈνας παραμυθένιος ξενώνας, στα πόδια του ο αμπελώνας που σε λίγο θα δώσει το επόμενο κρασί, ολόλευκη η μπουγάδα στεγνώνει ανάμεσα στα δέντρα, το παρασκευαστήριο μοσχοβολά από τα κουλουράκια που ψήνονται στο φούρνο. 

proiodaΑπό τα ράφια τους ψωνίζεις μαρμελάδα βερύκοκο, νεράτζι με τζίντζερ και κουαντρό, γλυκόξινο γλάσο με τζιώτικο μέλι και μπαχαρικά, μαρμελάδα σταφύλι με λεμόνι και καρύδι, φράουλες σε σιρόπι, κομπόστα μήλου σε συνταγές της Αγλαϊας Κρεμέζη, σπαθόλαδο, όλα στις πανέμορφες συσκευασίες που σχεδίασε η Marcie. Και βελανίδια παντού. Στην κουζίνα, στις αυλές. Από τα νότια δάση του νησιού, που κάποτε εκμεταλλευόταν τη χρήση τους στη βυρσοδεψία, πριν τα αφήσει πίσω του, στο παρελθόν της τοπικής οικονομίας. vazaΗ Marcie γνώριζε τα μυστικά του βελανιδιού από τους Ινδιάνους της πατρίδας της, συνέχισε να το μελετά εδώ και 10 χρόνια, πανευρωπαϊκή ειδήμων της χρήσης του έχει ανακαλύψει έναν τρόπο να ξεπικρίσεις τον αποξηραμένο καρπό χωρίς μεγάλη κατανάλωση νερού. Η ειδική μηχανή αποφλοίωσης περιμένει στο κτήμα τα πειράματα όσων από το νησί ενδιαφέρονται για την αναβίωση του πολύτιμου καρπού και στο μεταξύ τα παιδιά έχουν φτιάξει το δικό τους, άκρως υγιεινό, βελανιδάλευρο που πλάθουν σε πεντανόστιμα κουλουράκια. Στόχος τους ο πρώτος παγκόσμιος φούρνος με αλεύρι βελανιδιάς, το βελανιδέλαιο που θα φτιάξει καλλυντικά και μια νέα αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής με προοπτικές για τον φυσιολατρικό και περιηγητικό τουρισμό. Στον αγώνα για την επιβίωση του βελανιδιού, το φιλόξενο κτήμα με χαρά δέχεται όποιον θέλει να πειραματιστεί και να εργασθεί συλλογικά δημιουργώντας ένα νέο μέλλον για τη χρήση της χαμάδας, όπως λέγεται ο ξηρός καρπός της βελανιδιάς.

Κορησσία Τζιας, 22880 21346

 hotel