photo Makos
Το αβγοτάραχο είναι το αγαπημένο μου ελληνικό γκουρμέ, αυτό που μπορεί να με κάνει να χάσω το νου-και την αυτοσυγκράτησή μου-, να πάθω ταχυπαλμία στη θέα του και μόνο. Έλα όμως που τα τελευταία χρόνια της κρίσης, δεν μπορώ πια να του αφιερώσω ούτε ένα ευρώ. Ο θεός του αβγοτάρχου, ή αλλιώς ο κύριος Τρικαλινός, σκέφτηκε κι εμάς τους πτωχούς εραστές του και το κυκλοφόρησε τριμμένο σε βαζάκι, και σε φιλικότατη τιμή. Διατηρείται στο ψυγείο και 2 κ.σ. αρκούν για μια σαλάτα. Ταιριάζει μαγικά με όλες τις σαλάτες οσπρίων.
Υλικά για 4-5 άτομα
200 γρ. μαυρομάτικα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
½ αβοκάντο σε λεπτές φέτες
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. τρίμμα αβγοτάραχο
ξύσμα από ½ λεμόνι
Για τη σος
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. μουστάρδα
1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Προσέχουμε να τα κατεβάσουμε από τη φωτιά πριν “σκάσουν”, διαλυθούν και χάσουν την ωραία όψη τους. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα και τους προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αβγοτάραχο. Στο multi χτυπάμε καλά όλα τα υλικά της σος , περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και τέλος, από πάνω, προσθέτουμε και το αβγοτάραχο.
*Την ίδια σαλάτα μπορούμε να την κάνουμε και με φακές αλλά και με ξερά φασόλια. Τα μαυρομάτικα, όμως, είναι τα πιο καλόβολα, γιατί δεν χρειάζονται μούλιασμα και βράζουν μέσα σε 15-20 λεπτά.
*Στα εστιατόρια της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, οι νέοι σεφ έχουν πάρει το συνήθειο να βράζουν τα όσπρια al dente όταν πρόκειται να τα βάλουν σε μια σαλάτα. Λυπάμαι παιδιά, αλλά το όσπριο αν δεν βράσει καλά σου στέκεται σαν βαρίδι στο στομάχι κι επιπλέον, αν δε διασπαστεί το άμυλο στο μαγείρεμα, το όσπριο δεν βγάζει καμμιά νοστιμιά.
*Τα μυρωδικά που σας δίνω είναι ενδεικτικά. Εσείς βάλτε ό,τι σας βρίσκεται: μαϊντανό, ρίγανη, ματζουράνα, θυμάρι.
*Η γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης που θα ψήσουμε μόνοι μας, δεν συγκρίνεται με το βαζάκι. Όμως, τώρα πια, βρίσκεις γευστικότατες ψητές πιπεριές σε βαζάκι, από μικρούς παραγωγούς, στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα.
(Από το βιβλίο μου “Η Ε.Ψ. μαγειρεύει του καλού καιρού, εκδ. Πατάκη)