Ο κύριος Τάσος και παλιός Πολίτης, αυστηρός όπως όλοι οι συντοπίτες του σε θέματα γεύσης και καλής ζωής, μου τόνισε ρητά, πως ο μόνος που φέρνει αυθεντικό καϊμάκι από τη χαμένη πατρίδα είναι ο κύριος Παναγιώτης του Μαλεμπί.
Έτσι κάπως βρέθηκα στην Άνω Γλυφάδα, προετοιμασμένη να βρω κάποιο παλιό γαλακτοπωλείο με νέον φώτα ξεχασμένο κάπου στα γούστα του ‘60.
Προσγειώθηκα σε μια αστραφτερή black and white αισθητική, ένα μαγαζί-κόσμημα, από αυτά τα λουσάτα που αγαπά η νέα αστική Istanbul για να ανεώσει-αυστηρά και μόνο-το περιτύλιγμα της παράδοσής της, μια απίστευτη ομορφιά που διατρέχει από τις προθήκες, τις καφετιέρες, το σαμοβάρι και το ειδικό σκεύος που ψήνει το κιουνεφέ μέχρι τη γραμματοσειρά του καταλόγου, τις ποδιές του προσωπικού και την επιλογή των φλιτζανιών.
Μια οικογενειακή Πολίτικη ιστορία Ο-όνομα και πράγμα-Άγγελος Κάρδαρης-που μπορεί να τον είδατε και στο Master Chef 2-, ο μπαμπάς, η αδελφή Ρόζα, ο Δημήτρης Λεμοντζόγλου ο γαμπρός και οι οικογενειακές συνταγές του παππού ζαχαροπλάστη, αυτή η οικογένεια το πολίτικο το έχει στο αίμα της.
Τα μουχαλεμπιτζίδικα, όπως τα λένε οι Πολίτες, είναι γλυκατζίδικα της παράδοσης, τα οποία, όμως, σερβίρουν αυστηρά και τρεις αλμυρές συνταγές, για το πρωινό, το μεσημεριανό ή την πείνα μετά το ξενύχτι: αβγά τηγανητά σκέτα ή με σουτζούκι, κοτόσουπα και ρύζι με κοτόπουλο. Το ίδιο κάνει και το Μαλεμπί, μόνο που προσθέτει και σπιτικά χειροποίητα μαντί με σάλτσα ντομάτα.
Τα βασικά υλικά, εδώ έρχονται από την Πόλη. Το καϊμάκι, το βούτυρο γάλακτος, το καταϊφι, το τυρί, το σουτζούκι. «Tο ελληνικό καταίφι δεν είναι το ίδιο τραγανό, το καϊμάκι δεν υπάρχει σε ποσότητες και αυτό που οι έλληνες λένε σουτζούκι είναι κάτι βαρύ που σκοτώνει τη γεύση του αβγού και το κιουνεφέ δεν γίνεται με μοτσαρέλα. Το να φέρουμε από την Πόλη την πρώτη ύλη αλλά και ορισμένα σκεύη μας είναι μονόδρομος για ένα αυθεντικό αποτέλεσμα», λέει ο κύριος Παναγιώτης.
Ένα «άπαιχτο» καζάν-ντιμπί! Που κανείς δεν κάνει τόσο καραμελλωμένο, ταβούκκιοκτσου, ασουρέ, ζερντέ, σεκέρ παρέ, σου μαλεμπί, εκμέκ, κιουνεφέ που ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας, τσατάλια-τα βουτυράτα κουλούρια με μαυροκούκι σε συνταγή του παππού, ψητό κυδώνι, το πολίτικο προφιτερόλ, ατσμά τυρόπιτα, σπιτικό παγωτό, υπέροχο κρουασάν αλλά και δυτικότροπα γλυκά, το σίγουρο είναι πως θα χαθείς στη μετάφραση της νοστιμιάς.
Επί τόπου θα το προτιμήσεις για τον ελληνικό καφέ του στη χόβολη, τη ζεστή σοκολάτα που γίνεται με κουβερτούρα, το πολίτικο τσάι ή ένα ζεστό σαλέπι.
Γούναρη 172, Α. Γλυφάδα, 2167001922