Κατ’εξοχήν καλοκαιριάτικο φαγητό, τότε που οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους, το πηλιορείτικο σπετζοφάι έχει κατά καιρούς υποφέρει στα χέρια της υπόλοιπης Ελλάδας. Το έχω δοκιμάσει με κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, με κολοκύθια, ακόμη και με λουκάνικα Φρανκφούρτης. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι η παράδοση υπάρχει για να την προσαρμόζουμε στα γούστα και σε ό,τι έχει το ψυγείο μας. Όποιος, όμως, αναζητά το αληθινό, αυτό που στα χωριά του Πηλίου θα σου βγάλουν σε μικρό πιατάκι μεζέ με το τσίπουρο, θα το φτιάξει με ένα χωριάτικο λουκάνικο, αυτό που δίνει την ιδιαίτερη, λίγο καυτερή, πικάντικη νότα στο κλασικό πιάτο. Στην Αθήνα, παίρνω πάντα το χωριάτικο λουκάνικο του Μιράν, Eυριπίδου 45.
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό πιπεριές κέρατα
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα τους
1 κ.γ. ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 φλ. ελαιόλαδο
2 λουκάνικα μοσχαρίσια σε ροδέλες
αλάτι-πιπέρι
1 πακέτο λινγκουίνι ή οποιαδήποτε άλλη pasta
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν μαζί με το λουκάνικο. Με το χέρι ψιλοκόβουμε όσο γίνεται πιο ψιλή τη ντομάτα και τη ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη ντομάτα να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι της.
Στο τηγάνι προσθέτουμε τα μακαρόνια, τα ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Tips
*Τις πιπεριές τις βάζουμε ολόκληρες με το κοτσανάκι τους. Αν μας ενοχλούν τα σπόρια, τα αφαιρούμε μαζί με το κοτσάνι προσεχτικά, χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα της πιπεριάς. Η καλύτερη πιπεριά γι’αυτό το φαγητό είναι η σκούρα μακρόστενη Κρήτης, που λέγεται και πάπρικα.
Περί ορέξεως…
*Νοστιμιά του δίνει και η μελιτζάνα σε ροδέλες που τηγανίζεται στην αρχή στο λάδι μαζί με τις πιπεριές.
*Από τυράκι, αυτή η μακαρονάδα ζητάει μόνο σπασμένη φέτα που θα ρίξουμε στο τέλος στο τηγάνι για να λιώσει.