Ακόμη κι αν είσαι αρχάριος της κουζίνας, μπορείς να μεταμορφώσεις σε γκουρμέ δείπνο ένα απλό, ψητό λουκάνικο. Σημασία στις απλές, καθημερινές συνταγές, που μοιράζεσαι χαλαρά με τους δικούς σου ανθρώπους σε ένα απροσποίητο τραπέζωμα, έχει η καλή ποιότητα των υλικών. Αυτό που λέμε η προσοχή στη λεπτομέρεια που κάνει όλη τη διαφορά.
Υλικά
5 λουκάνικα χωριάτικα ΜΙΡΑΝ
χυμό από μισό λεμόνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
φύλλα δυόσμου και μαϊντανού
Για το σαγανάκι
3 μεγάλες βρασμένες πατάτες σε μεγάλους κύβους
½ κιλό μανιτάρια σε φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο ή θυμάρι
1 φλ. τριμμένο κασέρι Ξάνθης
4 κ.σ. ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σαγανάκι:
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις μαλακώσουν, χωρίς να διαλυθούν τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, και μόλις κάψει πολύ καλά, προσθέτουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το δεντρολίβανο ή το θυμάρι.
Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν σε δυνατή φωτιά.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε 5 ατομικά, μοιράζουμε τις πατάτες, τα μανιτάρια, το τριμμένο τυρί και τον μαϊντανό.
Ψήνουμε το σαγανάκι στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να λιώσει το τυρί. Προσοχή: έχουμε το νου μας να βγάλουμε από το φούρνο το σαγανάκι τη στιγμή ακριβώς που θα λιώσει το τυρί. Αν το αφήσουμε να ψηθεί θα χάσει τη γεύση και την ωραία μαστιχωτή υφή του.
Όσο ψήνεται το σαγανάκι, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, χαράζουμε τα λουκάνικα και τα ψήνουμε μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να ροδίσουν.
Στο πιάτο, μοιράζουμε από ένα λουκάνικο που θα περιχύσουμε με το λαδολέμονο και θα στολίσουμε με τα φύλλα του δυόσμου και του μαϊντανού, βάζοντας στο πλάι το σαγανάκι.
Το μόνο που μας λείπει, είναι μια μπύρα ή ένα κόκκινο κρασί!
Tip
Το χωριάτικο λουκάνικο και το κασέρι Ξάνθης τα βρίσκουμε στου Μιράν, Ευριπίδου 45, 2103217187