Τα νοστιμότερα λαζάνια, ιδανικά για ένα φιλικό κάλεσμα, αυτά που θα λατρέψουν και οι κρεατοφάγοι και οι βετζετέριαν.
Υλικά για 10 περίπου άτομα
1 πακέτο λαζάνια
Για τη σάλτσα
2 συσκευασίες κονκασέ περασμένα από το μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό
1 πακέτο 250 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες
2-3 μεγάλα κολοκύθια σε φέτες
λίγο ελαιόλαδο
5-6 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση
10 ελιές ψιλοκομμένες
½ πακέτο φρέσκο τυρί κρέμα arla χωρίς συντηρητικά
1 πακέτο τριμμένο σκληρό τυρί Δανίας arla
1 πακέτο μοτσαρέλα τριμμένη arla
Για τη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο γάλακτος lurpak
100 γρ. αλεύρι
2 αβγά
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτα:
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το κονκασέ, αλάτι, τη ζάχαρη και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μόλις την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και με τον αβγοδάρτη ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή συσκευασία τυρί Δανίας, τη μισή μοτσαρέλα και τα δυό αβγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και ψήνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια μέχρι να μαλακώσουν, αφού τα αλατίσουμε και τα αλείψουμε με ελαιόλαδο.
Για τα μανιτάρια, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα μανιτάρια με το δεντρολίβανο, σε πολύ δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε. Τα σοτάρουμε χωρίς να τα ανακατέψουμε πολύ για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πιρέξ και στρώνουμε τον πάτο με λαζάνια. Πάνω τους απλώνουμε τα μανιτάρια, λίγο από τα τριμμένα τυριά, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτα.
Συνεχίζουμε με μια στρώση λαζάνια και πάνω τους απλώνουμε τις μελιτζάνες, λίγη σάλτσα ντομάτα και λίγο από τα τριμμένα τυριά.
Επόμενη στρώση λαζάνια που πάνω τους θα βάλουμε τις ελιές, τη λιαστή ντομάτα, το τυρί κρέμα σε κουταλίτσες και λίγη σάλτσα ντομάτα.
Επόμενη στρώση λαζάνια, βάζουμε τα κολοκύθια, την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα, λίγο τριμμένο τυρί.
Τελειώνουμε με μια στρώση λαζάνια που πάνω της θα απλώσουμε τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς, στον αέρα για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Tip
Την επόμενη μέρα είναι ακόμη πιο νόστιμο αν το ξαναζεστάνουμε!
To καλό φαγητό αξίζει lurpak!