Είτε σε μπαστούνι είτε σε κουλούρα, το σουτζούκι του Μιράν, αρωματικό, έντονα μπαχαρικό και ζουμερό συνάμα, είναι για μένα το πιο σύντομο ταξίδι στην Ανατολή, έστω κι αν στην Πόλη-όπου αλλιώς εννoούν το σουτζούκι-δεν συνάντησα ποτέ αντάξιό του. Εκτός από λογής-λογής σαγανάκια, μπορείς μ’αυτό να φτιάξεις νοστιμότατες μακαρονάδες αλλά κι ένα υπέροχο κριθαρότο, στη στιγμή!
Υλικά
250 γρ. σουτζούκι ψιλοκομμένο (θα κρατήσουμε και μερικές λεπτές ροδέλες για το ντεκόρ του πιάτου)
1 φλ. χοντρό κριθαράκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
500 ml ζωμό κοτόπουλου
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
αλάτι-πιπέρι
(μερικά φύλλα μπέιμπυ ρόκας ή ρόκας χοντροκομμένης για το τελείωμα)
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σουτζούκι για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Το τραβάμε με μια τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σκόρδο, φέρνουμε δυό βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε λίγο-λίγο, ζεστό το ζωμό. Αν δεν έχουμε ζωμό, βάζουμε εστό νεράκι. Απλά θα χρειαστεί να αλατίσουμε το κριθαράκι λίγο παραπάνω.
Ανακατεύουμε, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, ιδανικά είναι έτοιμο σε 15 λεπτά.
Όταν ακόμη είναι ζουμερό σαν πηχτός χυλός αλλά έχει μαγειρευτεί al dente, ρίχνουμε στο τηγάνι το σουτζούκι και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρόκα, πιπέρι και σερβίρουμε με τις φέτες σουτζούκι και αν θέλουμε, επιπλέον τριμμένο τυρί.
Μιράν, Ευριπίδου 45, 2103217187