Το κους-κους αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με το αραβικό. Μιλάει άπταιστα ελληνικά και μάλιστα σε τοπική διάλεκτο. Από την Πελοπόνησο μέχρι τη Θράκη, οι άξιες νοικοκυρές το φτιάχνουν μόνες τους και το βάζουν στο γιουβέτσι, ενδεχομένως και σε άλλα πιάτα που αγνοώ. Για μήνες είχα στο ντουλάπι μου ένα τέτοιο κουσκουσάκι, με το οποίο κοιταζόμασταν χωρίς ποτέ να καταφέρουμε να τα βρούμε. Όλο έλεγα να το κάνω κι όλο δεν ήξερα πώς. Μέχρι που ήρθαν στην εκπομπή οι αδελφές Φασουλή και μου έφτιαξαν αυτή την υπέροχη, δροσερή, γεμάτη ολόφρεσκα αρώματα συνταγή. Λίγο σαλάτα και λίγο κυρίως, τρώγεται υπέροχα από το ψυγείο μετά τη θάλασσα κι αν έχουν τελειώσει οι φράουλες μπορείς να τις αντικαταστήσεις με βερύκοκα, σταφύλια ή και ντομάτες ή ντοματίνια.
Υλικά
200 γρ. κου-κους βρασμένο και στραγγισμένο
1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (όσοι δεν αγαπούν τον κόλιανδρο θα βάλουν ρόκα, μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό)
8 φράουλες σε φετάκια
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά κυβάκια
1/2 λεμόνι σε μικρά κομματάκια
ξύσμα από 1 λεμόνι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. μέλι
10 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
αλάτι-ροζ πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μούλτι τα κομματάκια λεμονιού, το λάδι, το μέλι, το σκόρδο, το δυόσμο, 2 φράουλες και λίγο αλάτι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κους-κους με τη σος, προσθέτουμε το τυρί, τις φράουλες, τον κόλιανδρο, το ξύσμα λεμονιού, επιπλέον αλάτι και το ροζ πιπέρι και σερβίρουμε.