Σαλατοθεραπεία, μια εύκολη υπόθεση!
Μια σαλάτα μπορεί να είναι ένα πλήρες γεύμα, χορταστικό και ελαφρύ συνάμα, δροσερό και υγιεινό. Όλο το μυστικό μιας σαλάτας, όμως, είναι η πρασινάδα. Που πρέπει να έχει την ποικιλία της, να’ναι ζωντανή, φρεσκοκομμένη και τραγανή. Και αυτή η μικρή λεπτομέρεια έχει το μπελά της. Θέλει καθάρισμα, θέλει πλύσιμο, ξεδιάλεγμα, σωστό κόψιμο και καλό στράγγισμα για να μην διαλύσει τη σος το νερό της βρύσης. Όλα αυτά, ο Φρεσκούλης τα φέρνει στο πιάτο σου κυριολεκτικά, ολόφρεσκα από το χωράφι, με το άνοιγμα μιας συσκευασίας. Για την κοτοσαλάτα μου έχω διαλέξει μια Καπριτσιόζα ποικιλία, με λόλα πράσινη και κόκκινη και τρυφερό ροκίνι.
Υλικά
1 συσκευασία Καπριτσιόζα Φρεσκούλης
1 στήθος από κοτόπουλο
άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
το πράσινο μέρος από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι-πάπρικα γλυκιά
Για τη σος
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
½ φλ. ελαιόλαδο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο στα μικροκύματα ή σε άφθονο αλατισμένο νερό. Αν το κόψουμε σε λωρίδες θα κάνουμε πιο γρήγορα.
Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τη μουστάρδα και στη συνέχεια προσθέτουμε το μπαλσάμικο, το λεμόνι, το μείγμα μπαχαρικών, το αλάτι και τέλος το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη σαλατιέρα-είναι πιο εντυπωσιακή η σαλάτα όταν είναι ρηχή, βάζουμε πρώτα την Καπριτσιόζα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και αλατίζουμε ελαφρά.
Από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο.
Τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε περιχύνουμε με τη σος και ανακατεύουμε καλά.
Διακοσμούμε με φέτες λεμόνι και γλυκιά πάπρικα.
Tips
*Αν βάλουμε τη σος από πριν η σαλάτα μας θα μαραθεί και δεν θα είναι πια τραγανή.
*Στα μυρωδικά αυτοχεδιάζουμε: ταιριάζουν και τα μυρώνια και ο μάραθος αλλά και η ξερή ρίγανη και το θυμάρι αν δεν μας βρίσκεται κάτι άλλο.
*Το γιαούρτι «δένει» τη σος χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε κάτι παχυντικό, όπως η μαγιονέζα και δίνει μια ξινούτσικη σπιρτάδα στη σαλάτα.
*Ένα βραστό κοτόπουλο είναι πάντα πολύτιμο για ένα γεύμα της τελευταίας στιγμής. Εγώ πάντα δυλάω σε ατομικά σακκουλάκια στην κατάψυξη βρασμένο στήθος και με μια κίνηση, το ξεπαγώνω στα μικροκύματα.