Το ψητό κοτόπουλο μπορεί να βγει από την ανία του και με τον ίδιο, ελάχιστο κόπο, να μοσχοβολήσει χίλια απρόσμενα αρώματα, σε συνδυασμούς που ίσως να μην είχαμε φανταστεί ποτέ. Μια υπέροχη συνταγή του Ανδρέα Λαγού, που ταιριάζει στο καθημερινό αλλά και στο φιλικό και το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά για 6 άτομα
Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο (1,50 κιλό περίπου)
6-8 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
1 πορτοκάλι
αλάτι-πιπέρι
Για τη μαρινάδα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ. ξερό βασιλικό
1/2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ζωμό κοτόπουλο
χυμό από 3 πορτοκάλια (κρατάμε τις φλούδες)
χυμό από 2 λεμόνια (κρατάμε τις φλούδες)
Για το ταψί
1 πορτοκάλι κομμένα σε φέτες
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο, τον ξερό βασιλικό, την πάπρικα, τη μουστάρδα και τον κύβο, μέχρι να γίνει το μείγμα σαν πάστα.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με τον χυμό πορτοκάλι και τον χυμό λεμόνι.
Σε ένα ταψί, απλώνουμε τις φέτες πορτοκάλι και τις ροδέλες κρεμμυδιού.
Αλείφουμε καλά, μέσα κι έξω το κοτόπουλο με αλατοπίπερο.
Βάζουμε στην κοιλιά του τα κλωναράκια του βασιλικού και το πορτοκάλι.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με την πάστα των μυρωδικών.
Το βάζουμε στο ταψί, περιχύνουμε με το μείγμα ελαιόλαδου και χυμών.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα ζουμάκια του ταψιού και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, στους 200 βαθμούς.
Αφαιρούμε το πορτοκάλι και το βασιλικό από το εσωτερικό. Το σερβίρουμε με τα κρεμμύδια και το πορτοκάλι που θα έχουν καραμελλώσει στο ταψί.