kotopoulomebamies

Τις μπάμιες στην Ελλάδα δεν τις συνηθίζουμε ψητές. Κι όμως, είναι ονειρεμένες, ιδιαίτερα αν τις μαρινάρεις για λίγο πριν σε οξύμελι, μια που λατρεύουν τις γλυκόξινες γεύσεις. Το οξύμελι το βρίσκεις σε μαγαζιά με τοπικά προϊόντα αλλά αν δεν έχεις στο σπίτι, μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου: διαλύεις σε μισό φλιτζάνι ξύδι 1 κ.γ. μέλι. Μια υπέροχη και γρήγορη συνταγή, που μου έφτιαξε ο Γιάννης Αποστολάκης από τα Χανιά.

Υλικά

1 στήθος κοτόπουλο

1 σφηνάκι πετιμέζι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

1 κ.γ. θρούμπι ή ρίγανη ή θυμάρι

Για τις μπάμιες

200 γρ. μπάμιες

1 σφηνάκι οξύμελι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το κοτόπουλο με τα υλικά της μαρινάδας. Το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα σε ταψάκι και το ψήνουμε για μισή ώρα ή όσο χρειάζεται να ψηθεί καλά, στους 180 βαθμούς.

Στο μεταξύ, βάζουμε σε μπολ τις μπάμιες με τα υλικά τους και τις αφήνουμε 20 λεπτά να μαριναριστούν. Τις στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να κάψει. Ψήνουμε τις μπάμιες, γυρώντας από όλες τις πλευρές.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις μπάμιες.