boutiakotopoulo

Ο Νίκος Καραθάνος είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς έλληνες σεφ, από κείνους που στην επαγγελματική τους κουζίνα ποτέ δεν θα μαγειρέψουν το φαγητό της μαμάς, προτιμώντας πιο φουτουριστικές τεχνικές της αποδόμισης. Τελικά, όμως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη γεύση της μνήμης του απλού, σπιτικού φαγητού. Να ένας εύκολος τρόπος να μαγειρέψεις τα μπουτάκια του κοτόπουλου, ακόμη και στο τηγάνι, αν είναι να φτιάξεις μέχρι δυό μερίδες. Όλη τη διαφορά την κάνει το άρωμα της ματζουράνας (γύρω στα 6 φυλλαράκια) αν έχεις την τύχη και βρίσκεται σε γλαστράκι στην κουζίνα σου.

Υλικά για 1 μερίδα

2 μπουτάκια κοτόπουλο

1 φλ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια

4 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 3/4 συσκευασίας κονκασέ

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

2 κόκκους μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)

λίγη ματζουράνα ή ρίγανη τριμμένη

150 γρ. χυλοπιτάκι ψιλό

τριμμένη ξερή μυζήθρα

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε τα μπουτάκια με το μπαχάρι και την κανέλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνουμε δυό βόλτες.

Ρίχνουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ματζουράνα και 1 ποτήρι νερό στο οποίο θα διαλύσουμε τον πελτέ, σκεπάζουμε και αφήνουμε τα μπουτάκια να μαλακώσουν καλά.

Πριν ρίξουμε το χυλοπιτάκι, φροντίζουμε να έχει αρκετό ζουμί το τηγάνι για να μαγειρευτεί το χυλοπιτάκι. Το αφήνουμε 10 λεπτά περίπου και μόλις μαλακώσει, σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι και την τριμμένη μυζήθρα. Το μυστικό είναι να κατεβάσουμε το φαγητό όταν έχει ακόμη ζουμάκι και μοιάζει λίγο σαν πηχτή σούπα. Μέχρι να φτάσει στο τραπέζι θα είναι χυλωμένο όσο πρέπει, γιατί και αφού κατεβάσεις το φαγητό από τη φωτιά, το χυλοπιτάκι συνεχίζει να ρουφάει τα υγρά της σάλτσας.