IMG_20181021_122552

Από τις πιο αγαπημένες μου πίτες, η κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, έχει τα μυστικά της.

IMG_20181021_123624

Θέλει να την κάνεις με κολοκύθα φθινοπωρινή, φρέσκια, ζουμερή και αρωματική, μόλις την αγοράσεις και όχι όπως κάνουμε συνήθως που την αφήνουμε για καιρό και γεμίζει ίνες. Το υπέροχο, λεπτό και φινετσάτο άρωμα της κολοκύθας δεν θέλει πολλά φτιασίδια. Η γέμιση γίνεται μαγική με 3 μόλις υλικά.

Υλικά για το κλασικό, μεσαίο ταψί

4 χειροποίητα φύλλα ή 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο

Για το σπιτικό φύλλο

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αλεύρι ολικής

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξύδι ή ρακή

2 κ.γ. αλάτι

χλιαρό νερό όσο πάρει

ελαιόλαδο και βούτυρο αγελάδος Lurpak για το φύλλο

Για τη γέμιση

1 κιλό περίπου (μισή μεγάλη κολοκύθα) ψημμένη κολοκυθόψιχα

200 γρ. φέτα σπασμένη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

150 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ. τραχανά ή ρύζι

αλάτι-πιπέρι

IMG_20181021_123645

Εκτέλεση

Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση ή σε τέσσερα κομμάτια με τη φλούδα, τη βάζουμε όπως είναι σε ταψί και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Καθαρίζουμε τη φλούδα, βάζουμε την ψύχα στο σουρωτήρι και μόλις κρυώσει τη στίβουμε όσο μπορούμε, να φύγουν τα ζουμιά της.

Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε την κολοκύθα, το βούτυρο σε κυβάκια, τον μαϊντανό, τον τραχανά, αλατοπίπερο και τη φέτα.

Για το φύλλο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς

Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα-ίσα να μην κολλάει στα χέρια μας. Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας. Παρ’όλο που λένε ότι ο νισεστές βοηθάει στο άνοιγμα του φύλλου, εμένα με βολεύει καλύτερα το κανονικό αλεύρι. Κόβουμε μπαλίτσες σαν μεγάλο λεμόνι και τις ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο αντέχουμε. Πριν από κάθε μας κίνηση αλευρώνουμε καλά κι από τις δυό πλευρές το ζυμάρι. Για μας τις ανειδίκευτες, που ποτέ δεν θα φτιάξουμε το φύλλο διαφανές, όπως όριζαν οι χιώτες μαέστροι του είδους, δυό φύλλα πάνω-δυό φύλλα κάτω για μια πίτα, είναι αρκετά.

Λειώνουμε γύρω στα 100 γρ. βούτυρο και το ανακατεύουμε με ελαιόλαδο.

Λαδοβουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε πατσαβουριαστό το πρώτο φύλλο, να προεξέχει από τα τειχώματα.

Λαδοβουτυρώνουμε.

Στρώνουμε πατσαβουριαστό και το δεύτερο φύλλο.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.

Συνεχίζουμε όπως με τα κάτω, με άλλα δυό λαδοβουτυρωμένα φύλλα.

Τυλίγουμε έναν ωραίο κόθρο ολόγυρα.

Χαράζουμε την πίτα, την αλαδοβουτυρώνουμε προσέχοντας τις άκρες και ραντίζουμε με λίγο νεράκι.

Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο, θα βάλετε τα μισά φύλλα και τα μισά επάνω. Προσοχή: για να σας βγει νόστιμο το έτοιμο χωριάτικο φύλλο θέλει πολύ γενναιόδωρο λαδοβουτύρωμα!

IMG_20181021_123432

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!