kolokithakia

Άλλη μια ωραιότατη συνταγή που χρωστώ στην κυρία Φανή Γιοβανίτσα, μια καταπληκτική μαγείρισσα από τη Θεσσαλονίκη. Η Φανή, που πιο μαμά δεν έχεις στο νοικοκυριό και τα γούστα της, διαφοροποιείται παραδόξως από τις κλασικές συνταγές, καθώς πάντα βρίσκει ένα-δυό μικρά κολπάκια που χωρίς να αλλάξουν τίποτα από τη νοστιμιά, κάνουν πολύ πιο ελαφρύ το φαγητό και μας γλυτώνουν από περιττές θερμίδες.

Υλικά

6 μεγάλα κολοκυθάκια

Για τη μπεσαμέλ

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

2 κ.σ. αλεύρι

1/2 λίτρο ζεστό γάλα

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

180 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

1 αβγό

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος και τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει.

Τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν, με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους κομμάτι με τα σπόρια, δημιουργώντας ένα ωραίο βαθούλωμα που θα χωρέσει τη μπεσαμέλ.

Τα αραδειάζουμε σε ένα πιρέξ το ένα κοντά στο άλλο, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα πασπαλίζουμε με φρυγανιά, που θα απορροφήσει τα περιττά υγρά των κολοκυθιών.

Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά μαζί με το αλεύρι. Ρίχνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, λίγο-λίγο το γάλα, μέχρι να δέσει ομοιόμορφα η μπεσαμέλ χωρίς να γίνει πολύ σφιχτή. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο, τον άνηθο, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε στο μούλτι το ασπράδι του αβγού-αφού ρίξουμε τον κρόκο στη μπεσαμέλ- μέχρι να γίνει μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα και το μοιράζουμε πάνω στα κολοκυθάκια.

Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα απαλό, χρυσό χρώμα.