Τόσο νόστιμο και υγιεινό, το πλιγούρι έσωσε από την πείνα και ανέθρεψε σωστά πολλές γενιές ελλήνων. Η νέα γαστρονομία το σώζει από τη λήθη, του ξαναδίνει την βασιλική θέση που του αρμόζει στο τραπέζι μας και γεμίζει ιδανικά τα στρογγυλά κολοκυθάκια του Γιάννη Καλατζή. Σε μια άλλη εκδοχή, μπορείτε με το πλιγούρι να αντικαταστήσετε και το ρύζι στα κλασικά γεμιστά. Θα αρέσει ιδιαίτερα σε όσους αγαπούν το ρυζάκι σπυρωτό.
Υλικά
5 στρογγυλά κολοκύθια (θα διαλέξετε τα μικρότερα)
400 γρ. πλιγούρι
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
2 επιπλέον ντομάτες σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμό από 2 λεμόνια και 1 λάιμ
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ποτήρι ελαιόλαδο
(προαιρετικά, χοιρινό ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια)
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Στις τριμμένες ντομάτες προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και μουλιάζουμε το πλιγούρι για 2-3 ώρες.
Αδειάζουμε τα κολύθια, ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους, κρατάμε το καπάκι τους και τα αλατίζουμε μέσα και έξω. Τα βάζουμε σε ταψάκι.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το εσωτερικό των κολοκυθιών, το σκόρδο και το ζαμπόν αν το χρησιμοποιήσουμε.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κυβάκια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το πλιγούρι με το μισό χυμό της ντομάτας και τα μυρωδικά.
Φέρνουμε δυό βόλτες στη φωτιά, κατεβάζουμε τη γέμιση και γεμίζουμε τα κολοκύθια ως τα ¾.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ψήνουμε τα κολοκυθάκια στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και το φαγητό να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Κρύα είναι ακόμη πιο νόστιμα!