IMG_20190617_175813

Ένα φαγητό σαν χάδι και σαν αγκαλιά μαμάς, φτιαγμένο από παράδοση και από όλα όσα αγαπάμε. Τη βελούδινη, βουτυράτη αίσθηση του πουρέ, την ελαφρώς σκορδάτη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα που ντύνει το λουκούμι-στήθος του κοτόπουλου, το γκρατιναρισμένο τυρί.

IMG_20190617_175829

Επιπλέον, ο πουρές σε ένα κάλεσμα είναι μπελάς, γιατί πρέπει να τον ετοιμάσεις τελευταία στιγμή. Σ’αυτή τη συνταγή, όμως, καθώς μπαίνει στο φούρνο, μπορείς άνετα να τον ετοιμάσεις από πριν. Μικροί και μεγάλοι, θα κάνουν γιορτή!

Υλικά για 4 άτομα

1 συσκευασία στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

3 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι ή μια συσκευασία κονκασέ

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι-πιπέρι

Για τον πουρέ

11/2 κιλό πατάτες

150 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

11/2 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα arla και λίγο επιπλέον για την κρούστα

1 ποτήρι γάλα

αλάτι-πιπέρι

ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

IMG_20190617_175500

Εκτέλεση

Σε μια χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο, μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τη ντομάτα με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγομαγειρεύουμε το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να μείνει με τη σάλτσα του, με σκεπασμένο το καπάκι.

Στο μεταξύ, βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό.

Τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμη καυτές.

Στην ίδια κατσαρόλα, μεταφέρουμε τις πατάτες, προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Με γρήγορες κινήσεις, λειώνουμε τις πατάτες με πιρούνι, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πάρουμε έναν βελούδινο πουρέ, όχι πολύ σφιχτό.

Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε πήλινα, μέτρια γιουβετσάκια-εγώ ανακυκλώνω τις μεγάλες συσκευασίες από το παραδοσιακό γιαούρτι-ή σε μέτριο βαθύ πιρέξ, στρώνουμε στον πάτο τον μισό πουρέ, πάνω απλώνουμε το κοτόπουλο και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ.

Πασπαλίζουμε με μοτσαρέλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πιάσει μια ρόδινη κρούστα το φαγητό.

Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με μαϊντανό για το άρωμα και τη δροσιά.

IMG_20190617_175510

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!