Μια τυροκαυτερή, μπορείς να τη σερβίρεις σαν μεζεδάκι πάνω σε ψωμάκια, φρυγανίτσες, αραβικές πιτούλες, με κριτσίνια και ό,τι ψωμοειδές τραβά η όρεξή σου ή βρίσκεται στο ντουλάπι σου. Μπορείς, όμως, να την μεταχειριστείς και σαν σάλτσα, που θα σερβίρεις με βραστά ή ψητά λαχανικά, με ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Καθώς διατηρείται στο ψυγείο σε ταπεράκι άνετα για μια εβδομάδα και παραπάνω, μπορούμε την τελευταία στιγμή να την αντιμετωπίσουμε σαν σάλτσα για ζυμαρικά ή ρύζι. Αυτή εδώ η συνταγή που μου έδωσε η Μαρία Σαράντη βγαίνει ήπια καυτερή. Αν την θέλουμε τούρμπο, ανεβάζουμε τη δόση σε μπούκοβο ή σε καυτερές πιπεριές.
Υλικά
2 πιπεριές καυτερές πράσινες
2 πιπεριές κέρατο πράσινες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσο μικρό σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
500 γρ. φέτα
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κ.σ. κοφτή μπούκοβο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 ποτηράκι του κρασιού ηλιέλαιο ή οποιοδήποτε σπορέλαιο
1 ποτήρι γάλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τις πιπεριές σε ρηχό ταψάκι και τις ψήνουμε στους 180 βαθμους για 20 λεπτά με μισή ώρα. Τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές και πετάμε τα σπόρια.
Στο μπλέντερ ή στο μούλτι, χτυπάμε πρώτα τις πιπεριές, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το μπούκοβο και το πορέλαιο. Προσθέτουμε τη φέτα και το γιαούρτι, συνεχίζουμε το χτύπημα και ανάλογα πόσο σφιχτό μας βγαίνει το μείγμα-κάθε φέτα έχει διαφορετική πυκνότητα-προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα (ενδεχομένως να μην πάρει όλο το ποτήρι).