Η ινδική κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου. Με τον τρόπο της, μοιάζει πολύ με την ελληνική στις τεχνικές και τα υλικά της αλλά επιπλέον, διαθέτει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Το νταλ, η πηχτή σούπα από κόκκινες φακές, είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα και εκείνο που οπωσδήποτε θα παραγγείλω σε ένα ινδικό εστιατόριο. Οι ινδοί τις συνδυάζουν με λευκό ρύζι μπασμάτι βρασμένο με δυό-τρεις κόκκους κάρδαμο αλλά ταιριάζουν και με τις αραβικές ή κυπριακές πίτες που σας προτείνω. Το καλό, επίσης, είναι, ότι οι κόκκινες φακές βράζουν πολύ γρήγορα, δεν χρειάζονται μούσκεμα, είναι πιο ελαφρές από τις καφετί και από γεύση “δεν παίζονται”!
Υλικά
125 γρ. κόκκινες φακές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. νερό
200 γρ. γάλα καρύδας
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/2 κ.γ. κύμινο σκόνη
1/2 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
1/2 κ.γ. σινάπι σε πόρους ή τριμμένο
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
αραβικές ή κυπριακές πίτες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις φακές με ο κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με νερό, όσο να τις καλύπτει, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε το γάλα καρύδας και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και σερβίρουμε με τις πιτούλες που θα ζεστάνουμε και θα αρωματίσουμε με πάπρικα.