mak

Τα ζυμαρικά στο φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους. Η απλή μακαρονάδα σε θέλει πάνω από τις κατσαρόλες την τελευταία στιγμή. Το πέρασμα από το φούρνο σε απαλλάσσει, αφού μπορείς να ψήσεις το φαγητό μια-δυό ώρες πριν έρθουν οι καλεσμένοι σου. Αυτή η μακαρονάδα που μου έφτιαξε η Τασούλα Κουφοπούλου, επιπλέον, φτιάχνεται με καλοκαιρινά λαχανικά που είναι ακόμη πιο νόστιμα αν μείνουν λίγο, αν, δηλαδή τη σερβίρουμε χλιαρή. 

Υλικά

500 γρ. κοχυλάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό

1 μελιτζάνα σε χοντρά καρεδάκια

1 κόκκινη, 1 πράσινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά σε καρεδάκια

1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 λουκάνικο σε καρεδάκια

1 σφηνάκι τσίπουρο ή κρασί λευκό

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

2-3 κ.σ. κορν-φλάουρ

500 γρ. φέτα χοντροσπασμένη

300 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 ασπράδια αβγού

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μελιτζάνα, το λουκάνικο, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και το σκόρδο με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με το τσίπουρο. Διαλύουμε το κορν-φλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε 1 λεπτό να δέσει ελαφρά.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τη φέτα, τα κοχυλάκια, πιπέρι, τον άνηθο και τα ασπράδια χωρίς να τα χτυπήσουμε και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε ομοιόμορφα τα ζυμαρικά και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Απλώνουμε την τριμμένη γραβιέρα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά τα ζυμαρικά σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς. Τα τελευταία 5-7 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.