20160310_120301

Η Τασούλα Κουφοπούλου, από την Καρδίτσα, μου έχει φτιάξει μερικά από τα νοστιμότερα γλυκά στην ιστορία της εκπομπής. Ανάμεσά τους και ένα μπουκιά και συχώριο κέικ με τριαντάφυλλο και σοκολατένιο γλάσο που όμως, όταν πήγα να το κάνω σπίτι, διαπίστωσα ότι είχα χάσει τη συνταγή. Με το άρωμα του τριαντάφυλλου που λατρεύω ήδη στο στόμα, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω πίσω. Απλά αυτοσχεδίασα και το έφτιαξα με δικά μου λόγια. Ένα κέικ που συνδυάζει δυό αβρά υλικά, τη σοκολάτα και το άρωμα του ανοιξιάτικου, μαγιάτικου τριαντάφυλλου, τέλειο για ένα γιορτινό κάλεσμα με φίλους και καφέ. Η μους σοκολάτα, όμως, που έβαλα στην επικάλυψη, το μεταμορφώνει και σε μια τα-μέσα-έξω τούρτα, με το παντεσπάνι κρυμμένο κάτω από τη μους, οπότε, το σερβίρεις και στο επίλογο του γιορταστικού τραπεζιού, σαν επιδόρπιο.20160310_120601_001

Υλικά

Για το κέικ

400 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κομματάκια

1 σφηνάκι λικέρ ή σιρόπι τριαντάφυλλο ή ροδόνερο

3-4 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

250 γρ. αληθινό βούτυρο αγελάδος Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου

5 αβγά

11/2 φλ. ζάχαρη

500 γρ. αλεύρι φαρίνα

2 βανίλιες

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για τη μους-γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια

350 ml κρέμα γάλακτος Arla 36% λιπαρά

2 κ.σ. λικέρ τριαντάφυλλο ή ροδόνερο

20160310_120212

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Σε μπεν-μαρί, λιώνουμε τη σοκολάτα.

Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν, τα αβγά με τo βούτυρο (10 λεπτά).

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, στη συνέχεια τη βανίλια, το αλεύρι και τη μπέικιν σταδιακά, μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο, ομοιογενές μείγμα.

Χωρίζουμε το μείγμα, αδειάζοντας το μισό σε άλλο μπολ.

Στο ένα μέρος προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και το ροδόνερο ή το λικέρ τριαντάφυλλο.

Στο άλλο μισό, ενσωματώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα.

Βουτυρώνουμε την κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα ή την μακρόστενη (μεγάλη), αλευρώνουμε και μεταφέρουμε το ένα μείγμα.

Προσεκτικά για να μην ανακατευτούν, πάνω του ρίχνουμε και το άλλο μείγμα.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.

Όταν κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε σε πιατέλα.

Για τη μους, βάζουμε σε μπολ τη σοκολάτα και ζεσταίνουμε πολύ καλά τα 150 ml της κρέμας, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να βράζει. Δεν θέλουμε να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγύ την υπόλοιπη κρέμα, κρύα από το ψυγείο.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα, προσθέτουμε το ροδόνερο ή το λικέρ και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε τη μους να σφίξει καλά στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.

Όταν κρυώσει η μους, την απλώνουμε πάνω στο κέικ, διαγράφοντας γραμμές με ένα πιρούνι, για να μοιάζει με κορμό.

Στολίζουμε με φρέσκα λουλούδια ή ροδοπέταλα, το ιδανικό ντεκόρ για ένα ανοιξιάτικο γλυκό.

Tip

Κρατείστε το στο ψυγείο! παίρνει υγρασία και μοιάζει με τούρτα ή σαν να έχεις σιροπιάσει το κέικ.

Lurpak: κάντε τα μαγικά σας!